A Jobbik megelőzte az MSZP-t

2014.05.15. 10:51 Módosítva: 2014.05.15. 11:32

A választani tudó biztos szavazók körében a Jobbik megelőzte az MSZP-t, derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából, amely a HVG-nek készült. Ha most vasárnap lennének a választások, a választani tudó biztos szavazók közül 17 százalék szavazna a Jobbikra, és csak 14 százalék az MSZP-re. A Fidesz 56 százalékot kapna, az LMP 4-et.

A valós részvételi aránynál lényegesen többen, 75 százaléknyian emlékeztek úgy, hogy az áprilisi parlamenti választáson szavaztak. A ténylegesen közelgő EP-választáson ugyanakkor a válaszadók mindössze 46 százaléka gondolja biztosnak a részvételét. 

A Medián szerint a győzteshez húzás ismert jelensége május 25-én is a Fidesz malmára hajthatja a vizet. Az EP-választási szándékok nagyon hasonlóan alakulnak: három párt, a Fidesz, a Jobbik és az MSZP képviselői biztosan bejutnak az EP-be. Az LMP, az Együtt–PM és a DK sikere április végén még igencsak kérdéses volt.

A Medián mérése szerint az EP-választáson a választani tudók közül a Fideszre 53 százalék, a Jobbikra 18, az MSZP-re 15, az LMP-re, az Együtt-PM-re és a DK-ra pedig 4-4 százalék szavazna.

A Nézőpont Intézet kedden közzétett közvélemény-kutatása más eredményt mutat. A május 6-8. között végzett reprezentatív felmérésük szerint a részvételüket biztosra ígérő szavazók 46 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, a Jobbik és az MSZP 15-15, az Együtt-PM és az LMP 10-10, a DK pedig 4 százalékos eredményre számíthat az EP-választáson.