Orosz kém a Jobbik EP-képviselője?

2014.05.15. 08:02 Módosítva: 2014.05.15. 10:14

A Jobbik egykor tart sajtótájékoztatót

A Jobbik ma egy órakor tart sajtótájékoztatót az ügyben. Közleményük szerint "a koncepciós rágalmakra" Kovács Béla és Balczó Zoltán EP-képviselőjelölt reagál.

A Legfőbb Ügyészség az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt Brüsszelnél kezdeményezte Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését – értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a Moszkva iránt erősen elkötelezett politikus ellen április elején az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést.

Kovács Béla tevékenysége már korábban felkeltette a polgári kémelhárítás figyelmét, írja a Magyar Nemzet. A képviselő ugyanis rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel az orosz fővárosba látogat.

A jobbikos politikus felesége Isztohin Szvetlana orosz-osztrák kettős állampolgár, aki a Magyar Nemzet szerint a KGB kémelhárításának munkatársa. Kovács Béla közgazdász. Japánban, majd a nyolcvanas évek közepétől a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanult. 2003-ban tért vissza Magyarországra, és 2005-ben lépett be a Jobbikba. Jelenleg is a párt EP-listájának harmadik, befutó helyén áll.

Kovács Béla 2013 decemberétől elnöke az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének, amely 2009-ben jött létre, és amely szervezetről Brüsszelben – lengyel és francia gyanú alapján – úgy gondolják, hogy orosz irányítás alatt áll.

A szervezet deklarált célja, hogy teljesítse azokat a feltételeket, amelyekkel az Európai Parlamentben saját frakciót alakíthat, és párttá válhat. Ehhez minimum hét országból legkevesebb 25 képviselőre lenne szüksége, ám a szövetség jelenleg csak tíz főt tudhat a soraiban.

Kovács Béla nemrég a magyar, illetve az uniós állásponttal homlokegyenest ellenkező, az orosz érdekekhez igazodó nyilatkozatot tett, amikor szabad és igazságos választásnak minősítette a krími népszavazást.