Tizenhárom megyében és Budapesten szombaton is leszakadhat az ég

2014.05.16. 18:48

Tizenhárom megyére és Budapestre szombatra is figyelmeztetést adott ki a várható felhőszakadás miatt a meteorológiai szolgálat pénteken.

A késő esti órákban jelentősen mérséklődik a szél. Az északon lokálisan nagyobb csapadékot okozó zivatarok is megszűnnek. A Dunántúl nyugati és középső részén szombat hajnalig még 10 milliméter eső hullhat. Hajnalban az Alföldön foltokban köd képződhet, ami szombat délelőtt gyorsan feloszlik.

Szombaton a déli óráktól - az északnyugati megyéket leszámítva - több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amiket lokálisan felhőszakadás, átmenetileg viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés, egy-egy helyen jégeső kísérhet.

kep
Fotó: Met.hu

A meteorológiai szolgálat szombatra Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyére, valamint a fővárosra adott ki elsőfokú figyelmeztetést a felhőszakadás veszélye miatt. Ezeken a területeken szombaton az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint szombaton már több-kevesebb napsütés is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-11 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 14-18, másutt 18-22 fok között várható.