Mátyás
8 °C
11 °C

Állítólag meggyőzőek a bizonyítékok Kovács ellen

2014.05.19. 13:48
A Jobbikon kívül meggyőzték az ellenzéket azok az információk, amelyeket a szakszolgálatok képviselői mondtak a jobbikos Kovács Bélát érintő kémvádról a parlament nemzetbiztonsági bizottság ülésén.

Alapos a gyanú, hogy Kovács Béla hírszerzői és kémtevékenységet folytatott, kapcsolatot tartott fenn az orosz szolgálatokkal, és ez a kapcsolat szervezetszerű, illetve konspirált volt – mondta a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának hétfői ülése után Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke. Az is kiderült az ülés után, hogy a szakszolgálatoknak kép és hangvételek is a birtokukban vannak, mint bizonyíték Kovács ellen - erről szintén Németh Szilárd beszélt.

Németh szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Kovács kapcsolatot tartott fent az orosz titkosszolgálattal és ez a kapcsolat szervezetszerű és konspirált volt. Ezért az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentését és a Legfőbb Ügyészség eljárását jogszerűnek tartja a Fidesz. Ugyanakkor Némethet megdöbbentette, hogy ennek ismeretében is bagatelizálja a Jobbik az ügyet és foggal-körömmel védi Kovács Bélát. 

Molnár Zsolt a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szerint is meggyőzőek voltak a szakszolgálat bizonyítékai, és ő is úgy gondolja, hogy megalapozott az ügyészség gyanúja. Molnár az újságíróknak azt mondta, hogy van kémügy, de nem olyan mint a James Bond filmekben láttunk, ezzel arra utalt, hogy a kémkedés nem csak hadititkok kiadását jelenti, hanem ennél sokkal szélesebbkörű magatartásforma.

Az LMP képviselője, Szél Bernadett azt nyilatkozta: „nem egy összeesküvés-elméletről van szó”, a magyar szolgálatok hosszú ideje végzik ezt a munkát, és mindez szerinte arra utal, hogy az orosz befolyásszerzési törekvések felerősödtek Magyarországon. Azt is mondta: kémkedni nemcsak úgy lehet, hogy valaki képzett kém.  Arról is beszélt, hogy emiatt az - Oroszországot is érintő - ügy miatt át kell gondolni a paksi erőmű bővítésének ügyét is.

Egyedül a Jobbik tartja továbbra is lejáratásnak az egész kémügyet.  Vona Gábor, a párt elnöke szerint aljas és átlátszó rágalomkampány indult pártja ellen, a kampány célja, hogy megroppantsák a Jobbikot az EP-választás előtt. Neki gyanússá teszi az időzítést, hogy sajtóhírek szerint Joe Biden amerikai alelnök a Jobbik meggyengítését kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, s az is furcsa, hogy ha valóban 2009 óta vizsgálódtak Kovács Béla ügyében, akkor miért éppen most, az EP-választás előtt keletkezett egy ilyen ügy.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja jelezte: a testület ülésének a szakszolgálatok meghallgatásáról szóló részét hosszú időre titkosították, így érdemben nem tud róla beszámolni, ugyanakkor egyetlen olyan dolgot sem hallott az ülésen, ami a Btk. bármely tényállását kimerítené.

Vona Gábor a Jobbik elnöke ugyanakkor azt mondta, hogy a bizottságban elhangzottak egyáltalán nem meríti ki a büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusait,  és nem érti miért kémkedett volna Kovács Béla. 

Kovács Bélát próbálta a sajtó szóra bírni, de ő azt mondta, hogy egy szegedi fórumra kell mennie, ezért váratlanul elrohant, helyette Vona Gábor és Mirkóczki Ádám válaszolt a kérdésekre. 

Kovács Béláról a múlt héten írta meg a Magyar Nemzet, hogy mentelmi jogának felfüggesztését – az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt – Brüsszelnél kezdeményezte a Legfőbb Ügyészség. A Moszkva iránt erősen elkötelezett politikus ellen április elején az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést. Kovács Béla tevékenysége már korábban felkeltette a polgári kémelhárítás figyelmét. A képviselő ugyanis rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel az orosz fővárosba látogat.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.