Bepánikoltak a Hoffmann-árvák

D  TT20120120041
2014.05.19. 14:59
Elkezdődtek az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) a személycserék, máris távozik posztjáról a tárca egyik legfontosabb intézményének, a milliárdos beszerzéseket intéző Educatio Nonprofit Kft.-nek a vezetője. Kerékgyártó Sándort váratlanul és azonnali hatállyal mentették fel, ami pánikot okozott a tárcánál. Nem tudni, kik szabják majd az irányt a következő négy évre, és azt sem, hogy most kik diktálják a tisztogatásokat.

Kormányváltáskor „szokásos” leváltási hullámtól tartanak az Emmi oktatási területén és a háttérintézményekben. A legnagyobb bizonytalanságot az okozza, hogy nem lehet tudni, kitől kell igazán tartani, nem látni, hogy a várható személyi döntések között a miniszter koncepciója vagy helyezkedő háttéremberek magánakciói állnak-e inkább.

Ami biztos, hogy Hoffmann Rózsa, az Emmi eddigi közoktatási államtitkára távozik posztjáról, az utódlás kérdése azonban a napokban állítólag ismét nyitottá vált. Eddig Hoppál Péter Fidesz-szóvivőt tartották befutónak, ám forrásaink szerint a zsoltárszakértő énektanár kinevezésére újabban egyre kevesebben fogadnának. Miután bizonytalanná vált Hoffmann utódlása, a háttérben megindultak a helyezkedések. Ennek a folyamatnak lehet az első áldozata a múlt héten rapid gyorsasággal, indoklás nélkül menesztett Kerékgyártó Sándor. A

A Hvg.hu pénteken írta meg, hogy az Educatio Nonprofit Kft. éléről azonnali hatállyal és indoklás nélkül elbocsátották Kerékgyártó Sándort. Kerékgyártó 2010 júliusa óta irányította az állami céget, amely a magyar köz- és felsőoktatás tartalmi, módszertani megújításával, központi oktatásügyi szolgáltatások fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik.

A harmadik Orbán-kormány hivatalosan június 6-án áll majd fel, a kabinet jelenleg ügyvezetői minőségben látja el feladatát. Orbán Viktor az utóbbi hetekben sorra meghallgatta a minisztereket. A beszélgetésekre a tárcavezetők már államtitkári listával, személyi javaslatokkal érkeztek a miniszterelnökhöz, a kormányfő azonban végleges döntést nem hozott ezekben az ügyekben.

Az oktatási vonalon három szereplőt érzékelnek az érintettek a háttérben. Balog Zoltán, az Emmi vezetője elsősorban az államtitkár cseréjére koncentrál. Az utód megtalálása van napirenden, de az államtitkárváltás érintheti a középszintű vezetést is. Ahogy egyik minisztériumi forrásunk elmondta: „a főosztályvezetők túlbiztosított üzemmódban dolgoznak”, mert nem tudják, követniük kell-e volt főnöküket, vagy maradhatnak. A helyettes államtitkár, Sipos Imre pozíciója ugyanakkor biztosnak tűnik, olyannyira, hogy a hírek szerint az államtitkári szék várományosaként is szóba került. „Az ambíció, a lojalitás és a magabiztosság megvan, csak a többiben azonban nagyon hasonlít Hoffmannhoz” – mondta egyik forrásunk.

A miniszter figyelmének fókuszában áll a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is. Marekné Pintér Aranka távozását szinte mindenki biztosra veszi, ugyanakkor a megfelelő ember a feladatra egyelőre még itt sincs meg. Felvetődött, hogy esetleg Pölöskei Gáborné, Áder János köztársasági elnök húga léphetne Pintér Aranka helyére, ő azonban – ahogy forrásunk fogalmazott – „nem öngyilkos típus”. Pölöskeinéről egyébként inkább tartják, hogy az államtitkári posztot vagy az Oktatási Hivatal (OH) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) összevonásával létrejövő mamutintézmény vezetését ambicionálná. Az OH elnöke – úgy tudni – nyugdíjba készül, az OFI élén pedig Hoffmann közismerten bizalmi embere, Kaposi József áll, így a fúzió és az új vezető is elég valószínű. Az Index írta meg, hogy épp Pölöskeiné nemrégiben tett javaslatot a háttérintézmények átszervezésére, ezért neki különösen testhez álló lenne az összevonás.

Sokan ugyanakkor egy régi-új szereplőt vélnek felfedezni a háttérben: Gál András Leventét, aki első Orbán kormány idején az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, a 2010-ben megalakuló kormányban pedig a KIM államtitkáraként irányította a jogalkotás közigazgatási folyamatát. Az Educatio-vezető lemondatását Sándor Csaba személyi ügyekért felelős helyettes államtitkár intézte. Az ő karrierje a Gál Ügyvédi Irodában indult, majd onnan került a KIM szuper-államtitkárságára, később pedig az Emmibe. Több forrásunk szerint nyílt titok, hogy Sándor Csaba betolására az Emmibe elsősorban azért került sor, hogy biztosítsa Gál befolyását a felsőoktatási intézmények kancellári kinevezésénél.