Medvét lőttek le orvvadászok Salgótarjánnál

2014.05.19. 16:30 Módosítva: 2014.05.19. 18:46

Május 10-én lelőttek egy medvét a Nógrád megyei Etes melletti erdőben, a rendőrség természetkárosítás, orvvadászat és lopás miatt indított eljárást több ember ellen, jelentette be Ponyi Béla salgótarjáni rendőrkapitány.

Magyarországon a barna medve védett állat és nem vadászható. Medvét utoljára a második világháborúban ejtettek el Magyarországon.

A kétéves, nyolcvankilós kanmedvét május 10-én este lőtték meg, de a sebzett állat elmenekült. Másnap ezért kutyákkal hajtóvadászatot indítottak utána. Amikor megtalálták, az egyik vadász fejbe lőtte az állatot.

A rendőrkapitány azt mondta: az állatot vadászatra jogosult emberek ejtették el, akik szerették volna tettüket elrejteni. A vad elejtésének idejét és az ilyenkor használatos azonosítószámot ezért nem regisztrálták a vadászati engedélyhez tartozó lőjegyzékben. A rendőrség kizártnak tartja, hogy önvédelemből ejtették el a medvét.

A rendőrök házkutatást tartottak egy Salgótarján melletti vadászházban. Itt megtalálták a kizsigerelt állatot és annak preparálásra előkészített bundáját is. A vadászok épp akkor tértek vissza egy olyan gímszarvassal, amely elejtésének helyét szintén nem jelölték meg, és az elejtés tényét sem regisztrálták. 

Orvvadászok lőttek le egy medvét

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya G. Sándor és F. László ellen természetkárosítás, orvvadászat és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja, K. Attila ellen orvvadászat és lopás, míg T. László ellen lopás megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. 

Az észak-magyarországi erdőkben több medve is járhat. Nemrég a Bors számolt be arról, hogy a Nógrád megyei Bárna lakói medvenyomokat láttak a környéken. Nemrég a Salgótarjánhoz tartozó Rónafalu határában találkoztak medvével. Az állat nyomait szakemberek azonosították.

A kárpáti régióban 7-8 ezerre teszik a barnamedve-állomány számát, Magyarország északi régiójába Szlovákiából kóborolnak át medvék, mondta Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati osztályának vezetője. Az elmúlt húsz évben hat esetben sikerült bizonyítani, hogy valóban medvét láttak.

A medve húsevő állat, de annak a valószínűsége, hogy emberre támadjon, kisebb, mint hogy egy malacait féltő koca vagy egy kóbor kutya tegye ezt.

Az MTI úgy tudja, hogy a gyanúsított vadászok több bűncselekményt is elkövettek. Ha bebizonyosodik a bűnösségük, akár hét év börtönt is kaphatnak.