Népszabadság: Orbán szűk körben bejelentkezett az államfői posztért

2014.05.21. 06:42

A baloldali lap szerdai címlapsztorijában felmelegíti azt az évek óta hallható híresztelést, miszerint Orbán Viktor Áder János mandátuma után átvenné a köztársasági elnöki posztot – persze nem mostani ceremoniális formájában, hanem valódi hatalmi jogosítványokkal megerősítve. A Népszabadság belsős információi szerint erről maga a miniszterelnök beszélt szűk körben beiktatása után.

A kérdés még nem eldöntött, de a lap szerint Orbán úgy gondolja, hogy

a kétharmados többség olyan csillagállás, mely felelős kormányzással alkalmassá teheti az egész nemzet szolgálatára

A Népszabadság terjedelmes idézetgyűjteményt is közöl, mely alapján tényleg úgy tűnik, a köztársasági elnökség már régóta foglalkoztatja mind a jobboldali értelmiségieket, mind magát Orbán Viktort. A miniszterelnök többször beszélt már a miniszterelnöki-parlamentáris rendszerek „vezetési gyengeségei”-ről; sőt, egy Kúrián tartott beszédében azt is elárulta, hogy 2010-ben pusztán

történeti és jogtiszteleti okok miatt maradtak a parlamentarizmusnál.

A parlamentarizmus és az elnöki rendszer viszont Orbán szemében egymással rivalizáló entitások, melyek állandó konfliktusait Magyarországon „nem tudnánk kezelni”. Ezért a Népszabadság joggal véli úgy, ha Orbán 2017-től valóban elnök lesz, akkor jogosítványai nagyjából a francia elnökéhez lesznek hasonlók. Abban a rendszerben az elnök egyszerre bír számos szimbolikus funkcióval, és egyszerre rendelkezik az adminisztráció vezetéséhez szükséges jogkörökkel.

Az elnök mellett a közvetlen kormányzási feladatokat a miniszterelnök látja el, aki Orbán mellett Lázár János lenne. Ez szintén egy régi feltételezés, amit erősít az a tény, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a most kezdődő kormányzati ciklusban immáron miniszteri pozícióban fogja vezetni a kormányzati koordinációért és kulcspozíciókért felelős csúcsminisztériumot. Lázár egyébként januárban cáfolta ezt a forgatókönyvet. 

Az értesüléssel kapcsolatban keresni fogjuk az illetékeseket.