A norvégok a sajtóból tudták meg, hogy rájuk küldik a Kehit

2014.05.22. 10:51 Módosítva: 2017.01.12. 11:54

A magyar kormány részéről semmilyen előzetes értesítést vagy hivatalos megerősítést ezzel kapcsolatban a jelen pillanatig nem kaptunk, mi is a sajtóból értesültünk a hírről. Ezt rendkívül sajnálatosnak tartjuk, mert az ilyen típusú ügyeket minden esetben célszerű közvetlenül egymással tisztázni.

– nyilatkozta az Indexnek Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete. A diplomata arra reagált, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán bejelentette, teljes körű vizsgálatot kezdeményeznek a Norvég Alap pénzfelhasználásával kapcsolatban. A Miniszterelnökség a vizsgálat lefolytatására a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) kéri fel.

A Norvég Alappal kapcsolatban a kormányzat már hetek óta furcsa háborút visel a norvégokkal.

A magyar fél azzal vádolta meg a pályázati támogatásokat nyújtó alapot, hogy az ellenzéki LMP-nek juttat bújtatott pénzeket. Csepreghy Nándor akkor azt mondta, a közreműködő Ökotárs Alapítvány, amelyen keresztül érkeznek a pénzek, a felszínen ugyan civilnek tűnik, de látszik, hogy az LMP szatellitszervezete, vagyis politikai szervezet és nem civil.

Arra a kérdésre, hogy hadüzenetnek értékelik-e a politikai célú költések utáni nyomozást, a nagykövet azt mondta:

Amennyiben az értesülés igaz, és valóban indul egy vizsgálat a Kehi részéről, mi ennek semmilyen okát vagy szükségességét nem látjuk. Meglepődve tapasztaljuk, hogy a magyar kormány továbbra is fenntartja a Norvég Civil Alappal kapcsolatos vádjait, melyeket Vidar Helgesen EU-ügyekért felelős miniszterünk Lázár Jánosnak írt hivatalos levelében határozottan visszautasított.

A nagykövet szerint már korábban is többször egyértelművé tették, hogy a magyar kormány Norvég Civil Alappal kapcsolatos véleménye és az EGT/Norvég Alapok kifizetéseinek felfüggesztése között semmilyen összefüggés nincsen, ennek megfelelően az ún. nemzeti kapcsolattartóról szóló tárgyalások menetére nincsenek hatással a Civil Alapot ért kormányzati kritikák.

A cél az, hogy az intézményrendszerrel kapcsolatban minél hamarabb megnyugtató megoldás szülessen – jelentette ki Tove Skarstein asszony hozzátéve, hogy jelenleg mindkét fél a tárgyalások előkészítésén dolgozik annak érdekében, hogy rendezni tudják a nemzeti kapcsolattartó ügyét is.