Na, ki volt Kovács Béla osztálytársa? És a tesitanár?

2014.05.22. 11:23 Módosítva: 2014.05.22. 11:23
Mekkora az esélye annak, hogy két, nagy port kavart országos politikai ügy szereplője évtizedekkel ezelőtt ugyanabba a középiskolába és ugyanabba az osztályba járt? Kevés, most mégis egy ilyen véletlen egybeesésre bukkantunk. Sőt, kiderült, hogy ha nem az a tesitanár, aki, ma talán Schobert Norbert sem lenne az, aki.

Amikor a kémügybe keveredett Kovács Béla középiskolai tablóképét nézegettük (amit a 444.hu tett ki nemrég, zöld keretben van Kovács), akkor szúrtuk ki, hogy valószínűleg a jobbikos politikus osztálytársa volt az a Lascsik Attila, aki a kilencvenes évek egyik legnagyobb politikai botrányának, az MSZP–SZDSZ-kormányt érintő Tocsik-ügynek az egyik kulcsszereplője. A '90-es években a privatizációért felelős ÁPV Rt.-t Lascsik vezette. Kovács 1960-ban, Lascsik 1959-ben született. 

lascsik

Lascsik és Kovács a tablókép szerint az azóta nevet váltott budapesti I. István Közgazdasági Szakközépiskolába, ráadásul ugyanabba az osztályba járt. Ha tehát igazak azok a hírek, hogy a kémelhárítás egészen a gyerekkoráig feltérképezte Kovács életútját, akkor valószínűleg ők is rátaláltak erre a véletlen egybeesésre. 

Az már csak hab a tortán, hogy Kovács és Lascsik életében is jelen volt valamilyen módon a titkosszolgálat a rendszerváltás után. Mert ha nem is bizonyított még, hogy igazak a Kovács Béla elleni vádak, és valóban kémkedett az oroszoknak, az már tény, hogy a politikust éveken át figyelték a szolgálatok.  Lascsik Attila, az ÁPV Rt. egykori vezérigazgatója pedig egy nyilatkozatában azt állította, hogy az ÁPV rt.-s munkájukba bizony beleszóltak a szolgálatok. Elmesélte, hogy a titkosszolgálatokkal az ÁPV Rt.-nél dolgozó „összekötő” tartotta a kapcsolatot, de minden utasítás szóban történt, s az informálódás eredményéről nem készült írásbeli jelentés.

És hogy mi is az a Tocsik-ügy? Azoknak, akik akkor még nem éltek vagy túl fiatalok voltak, elmeséljük: az azóta már elhunyt Tocsik Márta  ellen a Legfőbb Ügyészség 1996-ban indított polgári pert csalás gyanújával, majd az ügyben egy évvel később büntetőeljárás is indult. A jogásznő az ÁPV Rt.-vel kötött megbízási szerződések alapján mintegy 804 millió forintos sikerdíjban részesült az önkormányzatok belterületi földjeivel kapcsolatos követelések ügyében folytatott közvetítői tevékenységéért – a vádirat szerint azonban a pénzért érdemi munkát valójában nem végzett.  A Tocsikkal kötött szerződést Lascsik Attila írta alá. Őt végül másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hanyag kezelés miatt. 

És van még egy bónusztalálatunk

A tablóképen szereplő Széles Lajos volt Kovács és Lascsik tesitanára. De nemcsak őket tanította, hanem Schobert Norbert fitneszgurut is. Itt egy közös kép róluk. Ha Széles nem lett volna, ma Schobertnek sem lenne tökéletes az alakja, a tesitanárról egy korábbi interjújában legalábbis ezt mesélte:

Általános iskolából bekerültem a Mester utcai szakközépiskolába, de míg az előző iskolában testnevelésből fel voltam mentve, ott egy szigorú, régivágású tornaedző testneveléstanárt kaptam, Széles Lajost. Ő a katonás nevelésben hitt, nem úsztam meg az tesiórán az egyenruha felvételét, ami zöld trikóból, zöld klottgatyából és fehér zokniból-cipőből állt: mindenki rajtam röhögött a tornasorban. A tanár erre azt mondta az osztálynak, hogy Magyar sasok! Vigyázz! - ekkor nagy csend lett -, na, Schobert Norbi, mi a maga kedvenc sportja? Én erre mondtam, hogy vitorlázóedző szeretnék lenni. Miért nem csinálja? - kérdezett vissza a tanár. Azt válaszoltam, hogy azért, mert túlsúlyos vagyok. A tanár erre odafordult a többiekhez: akkor emberek itt nincs röhögés, itt teljesítmény van! Norbi, a maga neve innentől légimarsall, és év végén nemhogy repülni fog, hanem a kötélen is fel fog menni lábfogás nélkül! Mindenki röhögött megint, de az edző az óra után behívott az öltözőbe - én mentem, csupa izzadtan, kidörzsölt combokkal -, és adott  egy szénhidráttáblázatot, elmagyarázta, miből mennyit ehetek.