Orbán: A halálbüntetésnek igenis van visszatartó ereje

2014.05.23. 08:27 Módosítva: 2014.05.23. 09:46

Szükségszerűek a konfliktusokat Brüsszellel, mert aki nem vállalja a vitát, az balek, az nem képes arra, hogy képviselje az országát, mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. Orbán szerint Magyarország csak a középmezőnyben van az unió intézményeivel folytatott vitákat nézve.

A kormányfő a 180 perc című műsorban a konfliktusos magyar ügyek közül a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést említette. A strasbourgi bíróság indoklása alapján úgy látja, abból nem következik, hogy Magyarországnak meg kellene változtatnia a jogi szabályozást. Orbán szerint a halálbüntetésnek igenis van visszatartó ereje, ugyanakkor az Európai Unió tiltja a halálbüntetést, "pedig ez is megérne egy misét".

A kormány új jogi megoldáson dolgozik a szabad pálinkafőzés érdekében. A kormányfő szerint ez "lényegében továbbra is lehetővé fogja tenni - de az európai bíróság ítéletét is tiszteletbe tartó módon - a pálinkafőzést Magyarországon". A miniszterelnök szerint azonban ezt is meg fogják  majd támadni.

Az akác-ügyről azt mondta:

miért gondolja azt bárki a világ bármely sarkán, hogy neki köze van ahhoz, beleszólhat abba, hogy Magyarországon milyen fák nőjenek. (...)Akác, méz, pálinkafőzés, uborka mérete, görbületi szögei és egyéb ilyen szamárságokban az uniónak vissza kellene adni a döntési jogot a nemzetállamokhoz

Az EP-választásokról Orbán azt mondta: ő azok közé tartozik, akik szerint bár vannak "csúcsjelöltek", de semmilyen kötelezettség nincs, hogy közülük kerüljön ki az Európai Bizottság elnöke. Az a körülmény, hogy valamelyik pártcsalád csúcsjelöltté tett egy embert, abból nem következik Magyarország számára, hogy nekünk a győztes párt csúcsjelöltjét kellene támogatni. Ilyen automatizmus nincs.

Orbán a következő években az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban az adócsökkentést, a bürokrácia radikális leépítését, a kis- és középvállalkozások támogatását és az állam munkaadói felelősségvállalását szeretné képviselni ott, ahol a piac nem tud munkát adni

Arra nem tudott válaszolni, hogy Magyarország tagja lesz-e az eurózónának öt év múlva, de célként fogalmazta meg, hogy az euró világpénz legyen.

A rádióinterjúban a kémgyanúba keveredett jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla ügyéről azt mondta: "

eleget tudok, de higgye el, hogy nem minden tudás boldogít.

Orbán úgy látta: szerinte a legjobbkor beszélt a napokban a kárpátaljai magyarok autonómiájáról, hiszen most jön létre az új Ukrajna, ezért az EU-nak most kell világossá kell tennie az elvárásait. Az új Ukrajnának federálisnak kell lennie, "igenis kellenek autonómiák", meg kell adni az ott élő kisebbségeknek a jogokat, "a kettős állampolgárságot nem lehet eltiltani".

A kormányfő arról is beszélt, hogy már a finisben van a kormányalakítással. A miniszterek neve már 100 százalékban eldőlt, az államtitkárok névsorát 80 százalékban döntötte el.