Dizájner drogok miatt zsúfolt a kórház a gyerekosztálya

2014.05.24. 09:28

A békéscsabai kórház gyermekosztályán az utóbbi másfél hónapban többszörösére nőtt a forgalom a dizájner drogok, főként a herbálfű néven elterjedt szintetikus anyag miatt, írja a Beol.hu. Míg április előtt csak egy-két alkalommal fordult elő, hogy kábítószer fogyasztás miatt kerültek fiatalok a gyermekosztályra, az utóbbi másfél-két hónapban már több mint húsz ilyen eset történt. 

A kórházba kerülő fiatalok között volt olyan is, aki mindössze 11 éves volt, de jellemzően inkább a középiskolás korúak szorulnak segítségre – mondta a lapnak dr. Baji Sándor, a békéscsabai Réthy Pál kórház gyermekosztályának főorvosa.

"A tünetek igencsak szerteágazóak. Volt, aki teljesen eszméletlen volt, és meg sem mozdult. Megesett már az is, hogy valaki belassult, azt mondták róla a többiek, hogy olyan, mintha „robot” lenne. Ám az is előfordult, hogy agresszívvá vált az illető, és rátámadt másokra" – ecsetelte dr. Baji.

"Mivel változóak a tünetek, változó az is, hogy miként kell kezelni őket. Egyeseknél vízhajtóra van szükség, másnál infúzióra, valakinél az okoz problémát, hogy 200-ra megy fel a vérnyomása, és azt kell csökkenteni. Olyan modern szerekről van szó, hogy egy sima vizsgálattal nem is lehet kimutatni azokat, illetve nem tudni, hogy pontosan mit és abból mennyit tartalmaznak" – magyarázta.

A herbálfűként vagy biofűként elterjedt új drog a szintetikus kannabioidok családjába tartozik.A feltehetően Kínából érkező anyag fehér por formában jön be Magyarországra, ahol aztán valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldják fel. A folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezt követően a növényi törmeléket kiszárítják és cigarettapapírba sodorva szívják el. Az új drog miatt kilenc megyében már 79 büntetőeljárást indítottak.