Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ezek lesznek Orbán minisztériumai

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem szavazta meg Józsa István mentelmi jogának felfüggesztését a parlament. Az MSZP politikusának mentelmi jogát a Pesti Központi Kerületi Bíróság kérelmezte, Futó Barnabás a Közgép sértett jogi képviselőjének feljelentése alapján, amely szerint Józsa rágalmazás vétségét követte el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nyilatkozva.

  • – közölte a házzal Latorcai János. Bajnai Gordon lemondásával a parlament megválasztott képviselőinek száma ezzel 198-ra csökkent. Az Országgyűlés alelnökének bejelentését a kis parlament nagy tapsa fogadta a kormányoldal felől.

  • Lazítsanak addig.

  • Kiss László szerint rossz közigazgatási gyakorlatot folytat a Fidesz. Az MSZP-s politikus elismeri, hogy nem az ellenzék alakít kormány, de fontosnak tartja, hogy az ellenzékiek hallassák a hangjukat, jelezve, hogy a minisztériumi struktúra nem az élethez alkalmazkodik, így közigazgatást hatákonyan nem lehet vezetni. "Gondoljanak vissza az 1848-as minisztériumokra, hogy miként álltak fel. Pörgessük végig a fejünkben, hogy jelen pillanatban megfelelünk-e ennek a hagyománynak." Kiss szerint fájóan hiányzik például a közoktatási minisztérium.

  • A minisztériumok felsorolásáról szóló törvény egyfajta salátatörvény, állítja az MSZP-s Gúr Nándor. Mert szerepelnek benne például a tartós külszolgálatra küldött kormánytisztviselőkre vonatkozó foglalkoztatási szabályok is. Őket például könnyebben lehet majd elbocsátani. 

  • Tiszteletben tartandó a kormány joga, hogy saját elgondolása szerint alakítsa ki a struktúráját – mondta Schiffer András. De az LMP szerint a javaslat a mostani formájában alkotmányellenes. Mégpedig azért, mert az alaptörvény 17-es cikkelye kimondja, hogy a minisztériumok felsorolásáról törvény rendelkezik, majd ennek a törvénycikkelynek a második bekezdés azt is kimondja, hogy tárca nélküli minisztereket ki lehet nevezni, ám az ő hatáskörüket rendeletben kell rendezni. Ebből következik Schiffer szerint, hogy a nem tárca nélküli miniszterek esetén  a hatáskörökről törvény kell, hogy rendelkezzen.

    "Élünk a gyanúperrel, hogy Orbán Viktor nem véletlenül vállalja be az alaptörvényellenességet" – mondta Schiffer, aki szerint ha Orbán "hagyja, hogy a levegőben lógjon, hogy kinek mi a hatásköre, akkor lobbiérdekeknek megfelelően lehet majd a hatásköröket terelgetni a Fideszen belüli széljárásoknak megfelelően." Schiffer szerint ez ellen ad garanciát, ha törvény határozza meg a minisztériumok hatáskörét.

  • Előterjesztő felszólalhat a házszabály előírása szerint – erre az előterjesztők nem vállalkoznak. Répássy Róbert viszont igen. "Tájékoztatom az elnök urat, hogy az általános vita során jeleztem, hogy a kormány támogatja az előterjesztést" – mondta röviden az államtitkár.

  • Nem derül ki a miniszterek hatásköre és illetékessége. Igaz, az alaptörvény csak a minisztériumok felsorolásáról rendelkezik, de a képviselők így nem tudnak vitázni a parlamentben a lényegi kérdésekről. A hatásköröket majd rendeleti formában rögzítik, ami június 6-án, a törvény hatályba lépése után jelenik meg. Ez is egy újabb példája annak, hogy az Országgyűléstől elvonnak jogköröket. A köztársasági elnök is úgy fogja kinevezni a minisztereket, hogy nem tudja, mit fognak csinálni. 

  • A törvényalkotási bizottság jelentését vitatják meg a minisztériumok felsorolásáról. Tuzson Bence vezeti fel a jelentést. Szavai szerint a bizottság elfogadásra javasolta a törvényjavaslatot.

  • Egy perc technikai szünetet tartanak, hogy halaszthatatlan teendőik miatt elmehessenek a képviselők. Ezek szerint a többség a napirend megszavazására ugrott be.

  • Már 179 képviselő van jelen a 199-ből. A napirendet meg is szavazták, 71 százalékos támogatottsággal.

  • "Magyar képviseletre van szükség Brüsszelben" – jelezte Németh Zsolt, hogy mit is akarnak a magyar választók. 25 magyar lesz Brüsszelben, hiszen két felvidéki és két erdélyi is lesz az EP-ben. Az államtitkár a szlovákiai és romániai jelöltekre gondolt. Külhoni frakciót alkotnak majd ők, azzal a három határon túlival, akik a Fidesz színeiben jutottak mandátumhoz – mondta Németh, ezzel lényegében azt sugallva a szlovákiai és romániai választóknak, hogy a felvidéki és erdélyi képviselők nem annak az országnak az érdekeit fogja képviselni, amelynek színeiben az EP-be mennek. Így kell segíteni a határon túli közösségek együttélését a többségi társadalommal.

  • Magyar érdekeket kell egységesen képviselni – adta meg Rogán Antal a képviselők feladatát. "Függetlenül attól, hogy a 21 képviselőből kit melyik párt delegált, egységesen támogassák a rezsicsökkentést" – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője, akaratlanul is felelevenítve Medgyessy körberöhögött ötletét, amikor azt javasolta az egykori kormányfő, hogy a pártok egységes magyar listát indítsanak az EP-választáson.

  • - penget kompromisszumos hangokat a Fidesz frakcióvezetője. A magyar érdekek mellett közösen és egységesen kell kiállni Brüsszelben. A belpolitikai vitákat nem kell Európába vinni.

  • Ez volt a leghatározottab üzenet Rogán szerint vasárnap.

  • Ez is mutatja, hogy az MSZP már nem játszik. Rogán csak a DK-ra és a Jobbikra tért ki, aminek nézeteit elutasítják a választók.

  • A választók egyszerre mondtak nemet és igent az EP-választáson. Nemet mondtak a szélsőségesekre, és igent a magyar nemzeti érdekek egységes és határozott képviseletére. Az egyik szélsőség az Európai Egyesült Államok gondolata, amiben megszűnnek a nemzeti érdekek. Rogán szerint a választók az EU-ból való kilépésre is nemet mondtak.

  • – azaz az MSZP négyfős EP-küldöttsége megfeleződött – konstatálta örömmel Rétvári, aki szerint a baloldal támogatotsága nem azon múlik, hogy együtt indulnak vagy közösen, hiszen így is elmaradnak a Fidesz-KDNP fölényétől.

  • Szűk körben, egy parlamenti irodában tartottak megbeszélést ma a szocialisták, hivatalos frakcióülés nem is volt, nehogy utána bárkit meg lehessen szólítani. Mindenki nagyon kerüli az újságírókat, nehogy kellemetlen kérdéseket kapjon.

  • Rétvári Bence államtitkár Balczónak válaszolva arról szól, hogy az EP-választásokon csökken a részvétel a kontinensen, ezen belül Közép-Kelet-Európában még látványosabban csökken a részvétel, ahol az arány a 25 százalékot sem éri el. A hiba Brüsszelben van, mert kettős mércét alkalmaz a később csatlakozottakkal szemben – derült ki Rétvári szavaiból, majd azt elemzi, hogy a Jobbik mennyivel erősebben vesztett a támogatottságából. Rétvári szerint Kovács kágé Béla valóban nemzeti érdekeket képviselt a Jobbikban. "Csak nem a magyar, hanem az orosz nemzet érdekeit" – mondta Rétvári, nagy morgást kiváltva a kicsi parlamentben.

  • Balczó egy tanulságos adatra hívja fel a figyelmet, amire minden politikusnak figyelnie kellene. Az EU-ban a teljes részvétel emelkedett, nálunk 20,5 százalékkal kevesebben vettek részt az EP-választáson. A tanulság: nem sikerült közel hozni az uniót az emberekhez, a centrum és periféria közötti szakadék növekszik. Pedig a magyar földet is Brüsszelben kell megvédeni, és nem a keleti oligarcháktól. A Kovács Béla elleni támadás Balczó szerint mára hiteltelenné vált. Mitől az EU bomlasztása az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége, amit maga az EU finanszíroz? 

  • "Az ön indulattól és formális logika buktatóival terhelt felszólalására az ügy komolyságához mérten kísérlek meg válaszolni" – osztotta ki Fónagy János a képviselőnőt, épp csak azt nem mondta afféle Illés Zoltánként, hogy ha ön szép, az még nem jelenti, hogy okos.

    Fónagy a nukleáris energia előnyeiről beszél, noha Szél Bernadett felszólalása elsősorban nem az atomenergia-ellenességről szólt, hanem a kivitelezésből, és az építéshez szükséges hitelfelvétel miatti veszélyesen erősödő orosz kötödésről.

    Szél a szerződés hiteles magyar fordítását követelte a kormánytól, Fónagy mindeddig erről nem beszél. "Naiv gondolat, hogy az alternatív energia megoldja a magyar társadalom nagy problémáját" – mondja helyette Fónagy. "Műszakilag megalapozott döntést kell hozni, tudom, hogy ez önöktől távol áll." – mondta, Szél után már az egész LMP-t leszólva.

    Fónagy végül megígérte, hogy lesz alkalom a parlamentben az orosz-magyar megállapodás megvitatására és az államközi szerződés elfogadására,beleértve a hitelszerződést is.

  • Az LMP-s Szél Bernadett érdeklődve hallgatta a KDNP frakcióvezetőjének öntömjénezését, aztán felteszi kedvenc lemezét, a Paks címűt. Az orosz hitelből tervezett bővítés Vlagyimir Putyin prédájává teszi a magyarokat, és eladósítja őket. Nem ismertek a bővítést megalapozó dokumentumok, és ezt a Jobbikban ülő "Kovács Béla elvtárs sem kifogásolja". De az LMP-nek fontos a magyar érdek, ezért kérik a paktum összes dokumentumát.

  • Harrach felszólalására nem más, mint Rétvári Bence válaszol. Az államtitkár a Fidesz 1,1 millió szavazójának megköszönte a párt támogatását az EP-választáson. Az EU történetében ez a 2. legnagyobb arányú győzelem, a Fidesz 51 százaléka. kevés olyan hely van, ahol egy ilyen eredmény mögött a második párt csak 14 százalékot szerez – dicsérte meg az orosz parlamenti választások eredményére emlékeztető sikert. Igaz, a kétharmadot ott sem sikerült két cikluson keresztül tartani, és Oroszországban nincs EP-választás sem.

    "Ez a közép győzelme volt" – mondta Rétvári, aki szerint az EU foglalkozzon európai kérdésekkel, ne pedig belpolitikaiakkal – például ne akácozzanak. Örömmel konstatálta, hogy az eredmény egyértelművé tette, hogy az szélsőségesen nemzetekkel szembemenő Európai Egyesült Államok létrejöttére a többség nem tart igényt.

  • Sikeresen szétverte a saját pártját. Amikor tehette, sikeresen padlóra küldte az országot. Most az általa küldöttek EP-képviselőként jutottak be a brüsszeli parlamentbe.

    Vajon kire gondolhat?

  • A Harrach Péter előtt ülő Rétvári Bence elárulta magát! Amíg a KDNP-s frakcióvezető beszélt, Rétvári államtitkár pislantott, tehát mégsem viaszbábut küldött maga helyett az ülésterembe.

  • A tegnap esti kampánybulik és/vagy súlyos bukások után fáradt képviselőket a KDNP frakcióvezetője altatja. A nemzeti érdek hatékony képviselete azt jelenti, hogy ezt határozottan és okosan kell képviselni. A választók úgy döntöttek, hogy ezt a kormányoldal pártjai tudják megvalósítani, se a bal-, se a jobboldali szélsőségek.

  • „Az MSZP tegnapi EU-s parlamenti választás után furcsán hangzik, Harangozó szájából, hogy a magyar kormány kinek szánja a termőföldet. A magyar gazdáknak” – adta meg a választ Budai Gyula államtitkár, aki szerint a spekulatív tőkebefektetőket sikerült visszatartani a földforgalmi törvénnyel. Az egykori elszámoltatási biztos szerint EU-s és EU-n kívüli befektetők előtt is sikerült bezárni a kiskaput, hogy termőföldet vehessenek. A helyben lakó, élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytatók vehetnek földet.

    Kisgazdaság fogják birtokolni a termőföld 80 százalékát – mondta Budai, aki csúnyán elvághatta bal kezének középső ujját, mert be van ragtapaszozva. Most 600 helyet 6000 bérleti szerződés "került megkötésre" – mondta Budai, ezzel igazolva, hogy most többen bérelnek termőföldet, mint a szocialisták idején.

  • A szocialista Harangozó Gábort a tegnap esti részvételi adatok abban erősítették meg, hogy az emberekre kell figyelni. És abban, hogy most nem az MSZP tegnapi csúfos kudarcáról beszél, hanem a magyar földről. A magyar föld könnyen kerülhet külföldi tulajdonba, hiába állítja ennek ellenkezőjét a kormány. Ha egy földet birtokló magyar gazdasági társaságban egy orosz vagy azeri cég 25 százalékos részesedést vásárol, befolyást szerezhet. Ezt a kiskaput be kell zárni, szólítja fel a kormányt.