Orosz felderítőgépek a magyar légtérben

2014.05.26. 21:16

Érdekes, hogy miközben Európa és az orosz állam közti viszony a fagypont felé közeledik, a régi egyezmények és protokollok olyan olajozottan működnek, mintha a Krím annektálása meg se történt volna. Így megy ez a Nyitott Égbolt Szerződéssel is, melynek keretében az MTI szerint hétfőn a Magyar Honvédség légi megfigyelő csoportja Oroszország területe fölött repülhetett, Kecskemétről felszálló orosz gépek pedig a héten két megfigyelő repülést végeznek Magyarország és Románia légterében. Mindkét repülés fegyvertelen gépekkel zajlik.

 

A Magyar Honvédség idén már harmadszor vesz részt megfigyelő repülésen Oroszországban, és az év folyamán még négy hasonló akcióra kerül sor Bosznia-Hercegovina, Grúzia és Ukrajna felett. Ebben az évben Oroszország és Ukrajna jelezte, hogy Magyarország területe felett megfigyelő repülést kíván végezni.

Magyarország 1992-ben csatlakozott a Nyitott égbolt szerződéshez, ami egyfajta bizalomerősítő kezdeményezés. Lényegében kölcsönös felderítőrepülésekről van szó a partnerországok területén. Mivel csak előre megbeszélt területeket fényképezhetnek - tehát valódi stratégiai információhoz nem lehet jutni  igazi jelentőségét az adja, hogy az Egyesült Államok és Oroszország is tagjai a partnerségi megállapodásnak.