Kiakadt az ombudsman, hogy mivel etetik a gyerekeket

2014.05.27. 09:10 Módosítva: 2014.05.27. 09:12

Székely László alapjogi biztos Békés megye több intézményében vizsgálódott, és két magyarbánhegyesi lakásotthonban helyszíni ellenőrzést is tartott. Itt derült ki, hogy a gyerekek ellátására fejenként havonta mindössze 23 ezer forint jut, amiből nem lehet biztosítani egészséges táplálásukat – írja a Magyar Nemzet.

Az étlapterv alapján

  • tejet vagy kakaót csak szombaton és vasárnap kapnak
  • joghurtot heti egyszer
  • gyümölcs heti kétszer, legfeljebb háromszor, nyers zöldség pedig elvétve kerül az asztalra
  • tízóraira, uzsonnára többször kapnak nápolyit, pattogatott kukoricát, kekszet, de előfordul, hogy csak nyalóka a tízórai
  • főzelék hetente egyszer, kétszer van az étlapon
  • vacsorára virslit, pizzát, szendvicset kapnak, de van olyan is, hogy a ropiból álló uzsonna után héjában főtt krumpli a vacsora.

Székely László szerint a lakásotthonokat működtető Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ egy főre havi 23 ezer forintos ellátási díjat határozott meg, ebbe pedig az étkezésen kívül a tisztálkodási szereket, a bérletet, a levelezéshez szükséges költségeket, és a szabadidős tevékenységek árát is belekalkulálták. Az alapjogi biztos szerint ennyi pénzből pedig nem lehet biztosítani a gyerekek teljes körű ellátását. Ráadásul a biztos a magyarbánhegyesi Jókai utcai lakásotthonban azt tapasztalta, hogy az egyik hálószobában állandó fekhelyként fotelágyakban altatják a gyerekeket.

Mindezért az ombudsman arra kérte a lakásotthonok fenntartóját, hogy olyan havi ellátmányt állapítsanak meg, amiből biztosítható a gyerekek ellátása, és biztosítsák a gyerekeknek az egészséges ágyat.

A Békés megyei intézmény a lapnak nem kívánt nyilatkozni, mint mondták, vizsgálják a biztos jelentését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szintén nem kívánt reagálni a lap megkeresésére.