2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

A budapesti MSZP-sek vezéráldozatot akarnak

2014.05.28. 16:25
A befolyásos XIII. kerület után szerdára az erősebb budapesti MSZP-s szervezetek nagy része megírta a maga állásfoglalását, amelyekben egybehangzóan azonnali váltást követelnek a pártelnöki poszton. Napok óta megy a telefonálgatás, zajlik a találgatás az MSZP budapesti szervezeteiben, hogy most mi lesz, mert a Mesterházy Attila menesztése utáni lépés még egyáltalán nem tiszta.

Az Index információi szerint szerdára már hét-nyolc nagyobb, hangadónak számító fővárosi kerületi MSZP-s szervezet nyilvánította ki véleményét írásos állásfoglalásban arról, hogy le kell-e mondania a Mesterházy Attila pártelnöknek. A vélemény egységes: le.

Mint arról beszámoltunk, először a XIII. kerületi szocialisták fogalmazták meg álláspontjukat a jelenlegi pártvezetésről. Az erős szocialista hátországnak számító Angyalföldet és Újlipótvárost egybefogó szervezet még az EP-választás előtt megüzente, hogy szerintük olyan vezetőre van szüksége a pártnak, aki teljesítményt tud felmutatni. A vesztett választások sorozata nyilvánvalóan nem számít jó teljesítménynek.

Miután a XIII. kerület állásfoglalása nyilvánosságra került, a csepeli, a ferencvárosi, az újpesti, a III., az V. és a XVIII. kerületi, valamint a budapesti központi szervezet is gyorsan megírta a maga állásfoglalását. Információink szerint a szervezetek egy része alaposabb helyzetelemzéssel is kibővítette a dokumentumot.

A Hvg.hu szerint Trippon Norbert, a budapesti szervezet ügyvezető alelnöke és a budapestiek alelnöke, Alexa György kérte fel a kerületeket, hogy írjanak saját állásfoglalásokat, küldjék be a központba, de lehetőleg ne hozzák nyilvánosságra azokat.

Az állásfoglalások tartalmát, így fő kérdésként nyilvánvalóan a pártelnök lecserélését a csütörtöki budapesti párttanácson tárgyalják meg a budapesti MSZP-sek. A belső forrongás azonban már másnap folytatódhat, mert péntekre az országos párttanácsot is összehívták. Ezen a fórumon a megyei pártvezetők is becsatlakozhatnak a vitába a fő kibeszélő show, a szombati kibővített országos választmány előtt.

Az Indexnek nyilatkozó szocialisták szerint az utóbbi napok belső telefonálgatásaiból annyi kikristályosodott, hogy a fővárosban egyértelműen Mesterházy ellen fordult a hangulat. Sokan zokon vették, hogy 

azonnali lemondás helyett a lemondás felajánlásával próbálta elodázni az EP-választás után kialakult bizalmi válság rendezését.

Többen viszont arra is felhívták a figyelmet, hogy a csalódottság miatt most olyan hibákat is az elnök nyakába varrnak, amelyeket valójában nem ő követett el. A XIII. kerületből érkező kemény kritika támogatói például figyelmen kívül hagyják, hogy az EP-választás súlyos vereségében nem kis része lehetett Szanyi Tibornak is, aki uniós listavezetőként és a XIII. kerületi „győzőként” kikövetelte magának, hogy ő szervezhesse és vezethesse a kampányt, amelynek egyik csúfos terméke volt a teleportálós MSZP-kampányfilm. Volt olyan nyilatkozó, aki nevetségesnek tartja azt is, hogy

hirtelen megint megjelentek „a mindig időben kibeszélők". Ők most is kiugrottak az elnök mögül, pedig eddig vele együttműködve vezették az MSZP-t a „megújulás” felé.

Az ellentmondásos helyzetben így hiába lódultak meg az elnök leváltása felé a belső folyamatok, a következő lépést egyelőre senki sem látja. Sürgető tényező viszont a belső feszültségek rendezésében, hogy napokon belül meg kell indítani a tárgyalásokat az önkormányzati választásra való közös felkészülés érdekében a DK-val és az Együtt-PM-mel.

Az MSZP budapesti tárgyalódelegációja, Horváth Csaba, delegációvezető, Alexa György és Trippon Norbert szerdai közleményében az EP-s eredményhez igazodva már kissé át is pozicionálta az MSZP-t:

Megértettük a választók üzenetét: az MSZP nem határozhatja meg egyedül, hogy ki legyen Tarlós István kihívója. Közösen kell döntenünk! Ezért haladéktalanul kezdeményezzük, hogy a pártok üljenek asztalhoz, közösen határozzuk meg az együttműködésünk elveit, és azt, hogy a budapestiekkel együtt kiket látunk legalkalmasabbnak arra, hogy a fővárosban és kerületeiben a fideszes jelöltekkel szemben a budapesti szavazók többségének támogatását elnyerjék.