nono

Kovács Béla kijött a kórházból

2014.05.28. 16:05
A Jobbik ígéretet tett arra, hogy a kémkedéssel vádolt politikus a sajtó rendelkezésére fog állni.

Ezek a fejlemények Kovács Béla ügyében röviden:

  • Ma is összeült az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, de úgy tudjuk, új információ nem hangzott el az ülésen magáról a kémügyről.
  • Molnár Zsolt (MSZP) nyilvánosságra hozná a Kovács Béla és Vona Gábor meghallgatásáról szóló jegyzőkönyvet. 
  • Az viszont kiderült, hogy a titkosszolgálatok szerint nem sértettek államtitkot azok a politikusok, akik a korábbi bizottsági ülés részleteiről beszéltek nyilvánosan. 
  • Kovács Béla kijött a kórházból és a Jobbik szerint hamarosan áll a sajtó rendelkezésére.
  • Kovács Béla életében még bőven vannak megválaszolatlan kérdések.

 És íme a részletek:

Szerdán ismét összeült a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, ezúttal is zárt ülést tartottak. Az egyik téma Kovács Béla volt, a jobbikos EP-képviselőt azzal gyanúsítják, hogy az orosz titkosszolgálatnak kémkedett. Úgy tudjuk, új információ nem nagyon hangzott el ebben az ügyben.

Szél Bernadett, a testület LMP-s elnöke több kérdést is feltett a titkosszolgálat képviselőinek, de volt, amire nem kapott választ, mondván, az sértené a nyomozás érdekeit. Kovács ügyében ugyanis a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz. 

A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint Szél öt kérdése a Jobbik pénzügyeit firtatta (azt, hogy kapott-e a párt Oroszországból támogatást), de ezekre "negatív választ kapott". Mirkóczki szerint Kovács Béla azért nem mond le mentelmi jogáról, mert nem teheti. Az EP-ben is megvan a menete, hogyan szűnhet meg egy képviselő mentelmi joga.

Szerinte Kovács Béla "nyilván jelezni fogja", hogy nem tart igényt mentelmi jogára és részt fog venni azon a szakbizottsági ülésen ahol erről döntenek majd. Ugyanakkor megjegyezte: ha öt éven át folyamatosan megfigyelték Kovács Bélát, akkor miért nem érték tetten, így nem lenne mentelmi joga. A jobbikos képviselő elmondta: úgy tudja Kovács Bélát már kiengedték a kórházból és hamarosan ő is a sajtó rendelkezésére fog állni.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt szeretné, ha a múltkori bizottsági ülés azon jegyzőkönyve legyen nyilvános, amely Kovács Béla és Vona Gábor meghallgatásáról szól. Molnár ez ügyben a Belügyminisztériumhoz és az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordul. A Jobbik pedig azt szeretné, hogy a teljes ülés jegyzőkönyve legyen nyilvános. (A jegyzőkönyvet 2041-ig titkosították.)

A Magyar Nemzet május közepén írt arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos képviselő ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. Kovács Béla, aki a vasárnapi EP-választáson ismét brüsszeli mandátumhoz jutott, tagadta, hogy titkosszolgálat tagja.