nononononono

Ezervagonnyi fát tett tönkre Yvette a Vas megyei erdőkben

2014.05.29. 15:05
D  VG20140529011
Fotó: Varga György

Félmilliárd forintos kárt okozott a május közepén Magyarország felett átvonult Yvette nevű ciklon a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben – közölte az MTI.

A zrt. munkatársai a május 15–16-án lezúduló özönvízszerű esőzés és az azzal párhuzamosan tomboló, óránként 100 kilométer sebességet is meghaladó orkán erejű szélvihar miatt 33 ezer köbméternyi fa károsodott a Vas megyei erdőkben, ezzel a mennyiséggel nagyjából ezer vasúti tehervagont lehetne megtölteni. A kár értéke, csak a faanyagra vonatkoztatva, megközelíti az 500 millió forintot.

A félmilliárdos kárérték egyelőre nem tartalmazza a kárfelszámolás és a későbbi erdőtelepítés költségeit, valamint az erdei infrastruktúrában és erdei közjóléti létesítményekben, parkerdőkben, turistautakban esett károkat.

2014. október 30-ig korlátozzák Vas megyében az állami erdők látogatását, azokon az erdőterületeken, ahol a szakemberek szerint életveszélyes tartózkodni, az oda vezető utak és turistautak mentén tájékoztató, a továbbhaladást és tartózkodást tiltó táblákat helyeznek ki.

D  VG20140529008
Fotó: Varga György

A károkat némileg enyhíti, hogy a kidőlt és később feldarabolt fákat megpróbálják értékesíteni, ám ezekért lényegesen alacsonyabb árat kapnak majd, mintha tervszerű erdőművelés során a vegetációs időn kívül vágták volna ki azokat.

A fél hektárnál nagyobb üres vágásterületekre felújítási kötelezettséget írnak elő.