nono

Teljes tisztújítás jön az MSZP-ben

2014.05.30. 16:29

Most már biztos, hogy a nyár közepéig nem az önkormányzati választásra való felkészüléssel, hanem leginkább a belső személyi ügyekkel lesz elfoglalva az MSZP. Eredetileg a szombati országos választmány feladata lett volna eldönteni, hogy a párt belevágjon-e a teljes tisztújításba Mesterházy Attila lemondása után, de az elnök emberei megkönnyítették a döntést. Pénteken benyújtották lemondásukat az elnökség mesterházystái, így a párt vezető szerve működésképtelenné vált.

A stabilitás és a hosszú távú építkezés szempontjaira hivatkozva pénteken lemondott az MSZP 12 fős elnökségének hat tagja. Gúr Nándor, Harangozó Tamás, Demeter Márta, Bangóné Borbély Ildikó, Winkfein Csaba és Tóth Bertalan egy nappal az országos választmány ülése előtt döntött úgy, hogy követi Mesterházy Attila példáját, és visszaadja mandátumát.

Lemondásukkal be is határolták a választmány mozgás terét. Az MSZP alapszabálya szerint ugyanis a hat tag kiválása határozatképtelenné tette a párt vezető szervét, így nem mese, teljes tisztújítást kell kiírni az MSZP-ben. Mesterházy lemondása után csütörtökön még az volt az általános nézet, hogy gyors váltással kell megválasztani egy új elnököt, hogy a tisztújítás ne zilálja szét az őszi választás előtt a sorokat.

Mesterházy ellenfelelei szerint a csoportos lemondás búcsúajándék volt a távozó elnöktől, hogy a fricskával még egyet csavarjon az amúgy is zavaros helyzeten.

Ebben a helyzetben jelentette be Botka László, a párt országos választmányának elnöke pénteken, hogy teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki az MSZP. A politikus az országos párttanács ülése után újságíróknak elmondta, a lehető legkorábbi időpontra, július 19-re hívják össze a tisztújító kongresszust.

Közölte: ez az egyetlen alapszabályszerű javaslat, amelyet a választmány szombati ülése elé terjesztenek. A megyei pártelnökökből álló országos párttanács javaslata alapján megújulnak a helyi, a megyei és az országos szervezetek is.

Amennyiben az országos választmány elrendeli a tisztújítást, másfél hónapot hagynak majd lebonyolításra, és a jelenlegi tervek szerint július 19-re írják ki az elnökválasztó kongresszust. Két hétre lesz szükség a helyi szervezetekben a szavazásokra, utána pedig a helyi és az országos vezetők megválasztása jön. A pártelnök-aspiránsoknak 10 százalékos támogatást kell összeszedniük, de nehezítés, hogy a támogató ajánlásokat személyes jelenlétükben kell aláírni.