Szerény kampányról számolt be a Fidesz

2014.05.30. 20:16

A Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítő pénteki számában közzétették a Fidesz és a KDNP beszámolóját a 2014-es országgyűlési választásokra fordított pénzekről. Eszerint összesen 883 millió 600 ezer forintot költöttek, ebből 597 millió volt az állami költségvetési támogatás, 200 millió hitel, és 86,6 millió adomány. Személyi jellegű kiadásokra a beszámoló szerint csak az egyéb, tehát nem költségvetési források terhére költöttek, összesen 51 millió 208 ezer forintot.


A Hivatalos Értesítőben megjelent egy táblázat az egyéni jelöltek 1 millió forintos kampánykeretéről is. Eszerint rengeteg jelölt nem használta ki a teljes, 1 milliós keretet. Font Sándor például csak 686  ezer forintot számolt el költségként. A legkevesebb pénzbe a táblázat szerint a szekszárdi Horváth István kampánya került, nála mindössze 164 ezer forint szerepel. Ez a szám kiugróan alacsony a többihez képest. A második legkisebb összeget a dunaújvárosi Galambos Dénás kampányánál láttuk, ez 564 ezer forint volt, de Papcsák Ferenchez is csak 572 ezer forintot írtak be.

A legtöbb képviselő csak dologi kiadásról számolt be, a személyi kiadások rubrikájában náluk 0 forint szerepel. A kevés kivétel közé tartozik például a bajai Zsigó Róbert, aki 330 ezer forintnyi személyi kiadást vallott be, valamint Fónagy János (132 ezer) és Harrach Péter (107 ezer). A legtöbbet a székesfehérvári Vargha Tamás János költött a táblázat szerint személyi kiadásokra: 450 ezer forintot.

A Transparency International (TI), a K-Monitor és az Átlátszó.hu közös, a kampányköltéseket nyomon követő projektje szerint a parlamentbe jutott pártok valójában összesen 3,5 milliárd forinttal költöttek többet a kampányukra a megengedettnél, és a rekorder a Fidesz-KDNP: a kormánypártok körülbelül 180 százalékkal lépték túl a 995 millió forintos limitet.