Eladták a Balettintézetet

2014.05.31. 12:06 Módosítva: 2014.05.31. 12:23

A Vs.hu úgy tudja, a portugál tulajdonos eladta a Balettintézet épületét, és jövő hétre tervezik a hivatalos bejelentést. A szerződést már két héttel ezelőtt aláírták, a vevők arab befektetők. Az őket képviselő ügyvéd a Vs-nek megerősítette az eladás tényét, de az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem árulta el, ki az új vásárló. Titok még a vételár is.

Hivatalosan még azt sem jelentették be, mit szeretnének az épülettel, de a Vs szerint szálloda lesz a Drechsler-palotában. Ezt abból gondolják, hogy tavaly ősszel a jordán-líbiai-szaúd-arábiai Zara Invest AG érdeklődött a Balettintézet épülete után, és a cégcsoport egyébként szállodákat üzemeltet.  A 2011 szeptemberében kiadott építési engedély szintén egy 192 szobás ötcsillagos szálloda építésére vonatkozik.

balettintézet1
Fotó: Huszti István / Index

A terzévárosi önkormányzatnak sok gondja volt az eddigi, portugál tulajdonossal. 2011-ben a polgármester levelet is írt, amiben arra panaszkodott, hogy a tulajdonos felelőtlenül kezeli a Drechsler-palotát, és még a minimális állagmegóvást sem végzi el. Az önkormányzat most örül a tulajdonosváltásnak: „Bízunk benne, hogy hosszú évek után végre rendeződik a Drechsler-palota sorsa, és megújulva, régi pompájához méltóan áll majd az Andrássy úton” – mondta Bundula Csaba, a kerület alpolgármestere.

A Balettintézet épületét még 1997-ben adták el, egy strómanon keresztül jutott először holland, több tulajdonoscsere után végül portugál tulajdonba. Tavaly Orbán Viktor, miközben Tarlós Istvánnal utazott el az épület előtt, azt javaslota a főpolgármesternek, hogy a főváros kérje fel a kormányt egy olyan törvény kidolgozására, amivel visszavehetnék állami tulajdonba az épületet.

A Magyar Táncművészeti Főiskola 2002 óta Zuglóban, a Columbus utcában működik.