Rendkívüli ülés a választási törvény miatt

2014.05.31. 17:41 Módosítva: 2014.05.31. 17:54

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége hétfőn rendkívüli ülést tart – írja az MTI. A kormánypártok az országgyűlés elé terjesztették a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról, valamint a választási eljárásról szóló törvénymódosító javaslatot; a megbeszélésen erről fognak tárgyalni.

A Fidesz-KDNP-s Riz Levente, a BÖSZ elnöke, a XVII. kerület polgármestere üdvözölte a törvénymódosítási javaslatot; szerinte ez a budapestiek számára erősebb érdekérvényesítést, átláthatóbb és olcsóbb képviseleti rendszert biztosít, mivel a Fővárosi Közgyűlés tagjai többnyire a közvetlenül megválasztott kerületi polgármesterek lesznek.

A testület munkája így ősztől sokkal inkább a budapestiek, mintsem a pártérdekek mentén alakulhat.

– írta Riz a közleményben.

Riz szerint az egyes városrészek problémái megoldásában és fejlesztési terveik megvalósításában a kerületek között az eddiginél jóval összehangoltabb, hatékonyabb munka kezdődhet, és az összbudapesti ügyekben a főváros és a kerületek vezetése között szorosabb lehet az együttműködés. Ez megegyezik a 2011-ben alakult Budapesti Önkormányzatok Szövetségének céljaival is.

A Fidesz pénteken azt javasolta, hogy már az őszi választáson a Fővárosi Közgyűlésben a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselő induljanak. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel; azoké a szervezeteké, akik legalább 12 kerületben tudtak jelöltet állítani.

Ne csak az ötker térkövezzen!

Az MSZP nem üdvözölte kitörő örömmel a kormány törvénymódosító javaslatát: az Akotmánybírosághoz és az ombudsmanhoz fordulnak.  Ezt Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője mondta szombaton Budapesten, az MSZP választmányi ülése után. Az MSZP mindent meg fog tenni azért, hogy a törvény ne lépjen hatályba - mondta Horváth.

A politikus úgy látja, a törvény megszüntetné a budapestiek önrendelkezési jogát, és kerületi érdekek alapján szakítaná szét a fővárost. Horváth szerint ez a javaslat arról szól, hogy egy kerület, például az V. kerület, minden évben kicseréli a térburkolatot, más kerületek meg hosszú-hosszú évekig nyelhetik a port, mert oda nem fog jutni forrás.

A Demokratikus Koalíció már pénteken jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha elfogadják a törvényjavaslatot.