Boldogan kezdődött a hét Zsuzsa néninek, akitől molinón búcsúzott az osztálya

2014.06.02. 11:50

„A jó tanár gyerekeket tanít, nem tananyagot!″ Köszönjük!

– ezzel a felirattal függesztettek ki egy molinót vasárnap, a nemzetközi pedagógusnapon a fogaskerekű hídjára. A Városmajor utca–Diósárok utca sarkánál lévő molinóról az is leolvasható, hogy a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola 4/A osztálya mond vele köszönetet. Az akciót szervező egyik szülőtől megtudtuk, pontosan kinek és miért.

A molinón olvasható mondatot a gyerekeink osztályfőnöke többször idézte. Ő Bodzsár Istvánné, Zsuzsa néni, drámapedagógus és alsós tanító. Számunkra ez a mondat őt jelenti, ezért választottuk. Szerettük volna megköszönni neki azt a boldog két évet, amit a gyerekeink tőle kaptak. Kivétel nélkül minden osztálya és minden gyerek imádja, mert annyira mélyen ismeri a gyerekeket és olyan intelligenciával és humorral kezeli őket, hogy imádnak iskolába járni. Egyre nagyobb szükség van olyan tanárokra, akik nemcsak a tankönyvek pontos kikérdezésében látják a gyerekek jövőbeni boldogulását, hanem belelátnak a gyerekek lelkébe is. Ennek nagyon jó eszköze a drámapedagógia, de minden más művészet is. Ép lelkű, boldog gyerekek lehetnek csak sikeres, alkotó felnőttek.

Tavaly Judit nénit köszöntötték óriásplakáttal

Egy évvel ezelőtt a Városligeti általános iskola alsós tanítójától, Judit nénitől búcsúztak óriásplakáttal a gyerekek. Csiszárné Tarcsi Judittal interjút is készítettünk, itt lehet elolvasni.

– árulta el az egyik 4/A-s kislány anyukája a köszöntés hátterét. A molinó Zsuzsa nénin kívül a természetismeret órákat és délutáni napközis foglalkozásokat tartó Sereghley Erzsébet tanárnőnek is szól – mindketten, valamint az iskola is kap majd a molinóból egy kicsinyített változatot. A szülő azt is elmondta, hogy a BKK-BKV-nál nagyon segítőkészek voltak, amikor megkeresték őket az ötletükkel, ráadásul munkatársaik teljesen ingyen függesztették ki a feliratot.

Zsuzsa néni idén 52 éves, 33 éve dolgozik pedagógusként, 2011-ben Karácsony Sándor-díjat is kapott a nemzeti erőforrások miniszterétől és az oktatási államtitkártól. Ez a díj „azoknak a tanítóknak adományozható, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek. Osztálya most szerette volna a nagyobb nyilvánosság előtt, valamilyen különleges módon is meghálálni Zsuzsa néni munkáját. Úgy tűnik, ez tökéletesen sikerült, és a hatás sem maradt el.

Hát képzelheti! Nagyon meghatódtam.

– válaszolta nevetve a telefonban Zsuzsa néni, amikor arról kérdeztük, milyen érzés volt látni a hídon a feliratot. Azt mondja, az osztály rendkívül ügyesen, jól szervezkedett: semmit nem sejtett abból, hogy mire készülnek. A 4/A-t két évig tanította, és mivel a gyerekek jövőre felső tagozatosak lesznek, „ennyi volt a munkám″, ahogy Zsuzsa néni fogalmazott. Végezetül azt is elárulta az Indexnek, mihez kezd majd szeptembertől:

Egy év fizetés nélküli szabadságra megyek. Szeretnék majd többet foglalkozni a drámával és a gyerekszínjátszással, ebben megújulni, feltöltődni.