no

Vagy ezren sétáltak egyet a sajtószabadságért

2014.06.03. 17:30 Módosítva: 2014.06.03. 22:09

Váratlanul kirúgták az Origo főszerkesztőjét hétfőn. Sáling Gergő tizenkét éve dolgozott a lapnál. A kiadó hivatalos magyarázata szerint Sáling közös megegyezéssel távozott. Az új főszerkesztő Pálmai L. Ákos, a lap Webvideó üzletágának eddigi irányítója. 

Nem politikai nyomás? 

A valasz.hu érte el telefonon Sáling Gergőt, az Origo kirúgott főszerkesztőjét. Sáling az ügy kapcsán szervezett szimpátiatüntetésre nem ment el, de jól esik neki, hogy egyáltalán megszervezték. A távozásával kapcsolatos részletekről csak nagyon tömören beszélt. Az ügynek az Origo.hu komoly veszteségeihez szerinte nincs köze, és a lap sem követett el semmilyen szakmai hibát. Azt ugyan nem cáfolta, hogy a Lázár János utazásait feltáró cikknek is köze volt a fejleményekhez, de nem is erősítette meg az erre vonatkozó pletykákat. 

A lap szerkesztősége  nem értett egyet a cégvezetéssel, közleményükben azt írták, hogy

a jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa.

A Kettős Mérce délután 17.00-re megmozdulást szervezett az Origo dob utcai székháza elé. Az eseményről az Index tudósított. Szerkesztőségi állásfoglalásunkat itt olvashatja

Nagyjából 300-an gyülekeztek 17.00-kor az Origo székháza előtt, innen az időközben becslésünk szerint ötszáz-ezer fősre duzzadt tömeg a Kossuth tér felé

Lázár: Nyilatkozzon az Origo távozó főszerkesztője!

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden az MTI-nek azt mondta: „azt kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől - akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam - hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket."
Lázár János megjegyezte, a hírportál tulajdonosa is határozottan cáfolta, hogy politikai okai lennének a főszerkesztő leváltásának.

indult. A tömeg fél hétkor fordult a Nyugatinál a Bajcsira. Így: 

Kollégáink közben beszéltek több origós újságíróval. A főszerkesztőjük menesztése kapcsán kiadott közleménnyel az egész szerkesztőség egyetértett, de elképzelésük sincs arról, hogy mi legyen a következő lépésük. A tegnapi és a mai napjuk is leginkább ivással telt, és a szerdai is várhatóan azzal fog. 

A Kossuth teret közben kora este a rendőrség lezárta. Ezt kérédsünkre azzal magyarázták, hogy egy kazah delegáció érkezik. Emiatt nemcsak ott, hanem az egész városban sok a rendőr. 

Végül a tüntetőket mégis beengedték a térre. Kollégánk a helyszínen egy rendőri CB-beszélgetést hallott meg véletlenül, amiben azt mondták, hogy beengedik a tömeget, és reményeik szerint egy-két beszéd után vége lesz, és hazamennek. 

Igazuk lett. 

Béke van és nyugalom, gyerekek és kutyák is vannak, kevés a pártdzsekis politikus és csinosak a rendőrnők

- mondják tudósítóink.

Korábban a Dob utca egyik házából, a 4. emeletről a Békemeneteken osztogatott narancssárga Fidesz-táblával integetett valaki. Egy élelmes hajléktalan Fedél Nélkült osztogatott, azzal a szöveggel, hogy azt legalább még nem Simicska Lajos adja ki.

Fidesz tábla az ablakban

És egyébként hiába volt egyértelmű, hogy a politikusok csak ártanak a megmozdulásnak, jó sok (ha nem is pártdzseikben) mégis elment közülük. Akik nem bírták visszafogni magukat: az LMP, az Együtt PM, az MSZP és a Szolidaritás pár képviselője.

A politika nyomást gyakorol a médiára

Kint volt a hir24.hu, a hvg.hu, a 444.hu és a Forbes stábja is többek között, a jegkorongblog.hu pedig jelezte, hogy nem folytatja együttműködését az Origóval. 

A megmozdulás végül elég tényleg hamar véget ért, a szervezők üzenete, hogy maradjunk szolidárisak a sajtómunkásokkal (és a pékekkel), és, hogy lesz még folytatás.