Máris felállt a Fodor Gábor–Fidesz-koalíció, nem is akármiért!

2014.06.04. 12:06 Módosítva: 2014.06.04. 15:26
A volt fideszes és SZDSZ-es politikusnak valami olyasmit sikerült elérnie, amit 2010 óta egyetlen ellenzékinek sem: a baloldal indítványait rendre lesöprő kormánytöbbség rögtön az első törvénymódosítóját befogadta. Ennek értelmében mégsem jár le a kamupártok és kamujelöltek ideje: ősszel is többes ajánlás lesz, hiába kérte még az NVB is a leszerepelt intézmény mellőzését a rengeteg visszaélés miatt.

Az országgyűlési választás után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András beszámolójában azt javasolta az Országgyűlésnek, gondolja újra a többes ajánlás rendszerét. Egyre-másra derült fény ugyanis a csalásokra, a kamupártok egymásról lemásolt ajánlóíveire, az ajánlóívek feketekereskedelmére, a választópolgárok személyes adataival való visszaélésre.

Az önkormányzati választást szabályozó törvényekben már nem szerepelt a többes ajánlás intézménye, tehát úgy tűnt, legalább az ilyen típusú csalásoktól megszabadulunk az ősszel.

A Magyar Liberális Párt parlamenti képviselője, Fodor Gábor azonban június 2-án benyújtotta első módosító javaslatát, ami az önkormányzati választásokon is bevezetné a széles körben bírált többes ajánlás intézményét. A javaslat szerint

A választópolgár jelölési fajtánként több jelöltet vagy listát is ajánlhat, de csak egy településen, fővárosi kerületben, megyében fogadhat el jelölést.

Fodor azzal – az előzmények ismeretében teljesen abszurd – érveléssel indokolja javaslatát, hogy 

A választópolgároknak meg kellett tanulniuk egy új ajánlási rendszert, a soron következő választáson viszont a régi rend érvényesülne.

illetve, hogy amennyiben 

a többes jelölés nem lehetséges, megteremti a nagy pártok, azaz a kormánypárt lehetőségét arra, hogy már a nála kisebb ellenfelek indulását is megakadályozza.

Az Index információi szerint a kormánypárt Fodor módosítóját – amely egyértelműen a kamupártok és az ajánlási ívekkel visszaélők érdekét szolgálja – befogadta.

Az Együtt-PM elutasítja a többes ajánlás intézményét

Közleményben tiltakozik a többes ajánlás ellen Bajnai Gordon pártszövetsége. Szerintük „az nem csupán felesleges, de kizárólag a politikai kalandorok és a fénymásolót jól kezelő kamupártok érdekeit szolgálja.″ Emlékeztetnek rá, hogy a tavaszi parlamenti választás egyik legnagyobb botránya volt a „kamujelöltek és fénymásolópártok″ megjelenése, és hogy az ellenzéki összefogás kezdetektől ellenezte a többes ajánlást. „Ez a kizárólag a politikai kalandorok és a valós társadalmi támogatással nem rendelkező, de a fénymásolót jól kezelő kamupártoknak kedvez″ – írják.