Kákániát csinálna az EU-ból a CÖF

2014.06.05. 13:50

Kilépne a hazai szűk keretek közül a Civil Összefogás Fóruma. A kormánypárti, magát függetlennek mondó szervezet vezetői szerint nem kizárt, hogy a hazai békemenetek után európai szintű menetet szervezzenek céljaik megvalósítására.

A cél pedig nem más, mint az identitás- és demokráciahiányban szenvedő EU átalakítása. Fricz Tamás CÖF-alapító szerint a megfelelő minta ehhez az Osztrák–Magyar Monarchia volna. A javaslatot a politológus elküldi az EU vezetőinek is – derült ki a szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ahogyan arra az iskolai tanulmányokból mindenki emlékezhet, a császárság és királyság – K.u.k „Kákánia” – felépítése szerint Magyarország és az Osztrák Császárság közös külügyi, hadügyi irányítással bírt, illetve közös volt az ehhez kapcsolódó pénzügyi adminisztráció. 

Közös volt a fizetőeszköz is – 1892-től az aranyalapú korona –, aminek kibocsátásáért az Osztrák–Magyar Bank felelt. (Önálló nemzeti bankja a magyar királyságnak nem volt.)

A CÖF szerint az EU döntéshozatalát decentralizálni kell, és vissza kell fogni a hatalmasra duzzadt bürokráciát is. Hogy a közös pénzügyi adminisztráció például közös bankfelügyeletet jelent-e, és mi a véleménye a CÖF-nek az euróról, az nem derült ki.

Meglepő módon a CÖF azonban sokkal tovább menne az integráció jelenlegi szintjénél, legalábbis ez következik a közös hadügy létrehozásának támogatásából, hiszen a közös európai hadsereg létrehozása még csak távoli elképzelés, amit Berlin is ellenez.

„Az Európai Unió irányítói végre vegyék tudomásul azt, hogy a nemzeteknek van uniója, és nem az unió elitjének vannak kiszolgáltatott nemzetei" – jelentette ki Csizmadia László, a CÖF másik alapítója, aki szerint ezt az üzenetet európai parlamenti választások eredménye is alátámasztja.

A CÖF a sajtótájékoztatón arról is szólt, hogy a kormánynak erősítenie kell a nemzetállami szuverenitást – ami épp a Monarchia szétesésével valósult meg, a közép-európai államok megjelenésével.