Karácsony levele a Telekom-vezérhez: Nyugtasson meg minket!

2014.06.05. 14:37
A Deutsche Telekom vezérének írt levelet Karácsony Gergely az Origo főszerkesztőjének kirúgása miatt.

 Erős a gyanúnk, hogy a tulajdonos döntésének hátterében egy 300 milliárd forint (egymilliárd euró) értékű üzlet lappang, mellyel Lázár János államtitkár megzsarolta a lap tulajdonosát, melyben az Önök cége a legnagyobb részvényes

– írta a Deutsche Telekom vezérigazgatójához, Timotheus Höttgeshez címzett levelében Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa. 

Ezek után Karácsony azt kéri a Telekom vezérétől, hogy - idézzük -:

nyugtasson meg minket, hogy szó sincs arról, hogy az Önök cégénél ilyen megtörténhet! 

Levelében azt írja, hogy ez idáig senki nem cáfolta megnyugtató módon, hogy nem Lázár János „nyúlt utána” az Origo főszerkesztőjének, amiért a lapban megjelent egy, a politikus vitatott utazásairól szóló cikk. Ha pedig így van, akkor „Magyarországon súlyosan sérült a sajtó szabadságának és a szabad véleménynyilvánításnak alapelve, mely az egész nyugati civilizáció egyik építőköve" – írta Karácsony. A politikus szerint ahogy Németország, úgy Magyarország is a nyugati civilizációhoz tartozik, „még akkor is, ha történelmileg kevésbé szerencsés helyzetben is van, mint az Önök hazája”.

Ha ez az eset Németországban történik, nyilvánvalóan országos szintű tömegdemonstrációk követik, teljes joggal

– írta Karácsony.

Kedden kirúgták az Origo főszerkesztőjét. Pethő András, a Lázár János utazásairól szóló origós cikksorozat szerzője később a Facebookon jelentette be, hogy felmond a hírportálnál. Példáját többen követték azóta.

Lázár János tagadta , hogy politikai nyomásgyakorlás állna az Origo főszerkesztőjének távozása mögött.

A Deutsche Telekom is nyilatkozott az ügyről, azt mondták, az Origo a Magyar Telekom tulajdonában van, és függetlenül dolgozik. Az ottani személyzeti változások a belső átalakítás következményei, amelyekre a Deutsche Telekom semmikor semmilyen befolyást nem gyakorolt. Ez az Origo belső ügye, mondták.