A Deutsche Telekom szerint abszurd az origós vád

2014.06.06. 18:27 Módosítva: 2014.06.06. 18:46

Napok óta elkeseredett, dühös vagy gyalázkodó posztok tömegei jelennek meg a Deutsche Telekom Facebook-oldalán az Origo főszerkesztőjének kirúgása miatt. A német vállalat, amelyben a német állam is jelentős tulajdonrésszel bír, ma végül válaszolt. Szerintük abszurd és alaptalan a vád, hogy együttműködtek volna a kormánnyal, és a mobilfrekvencia-pályázat eredményéért cserébe beleszóltak volna a médium belső működésébe.

Azon vádakra válaszul, amelyek szerint a Magyar Telekomban 59,2 százalékos részesedéssel bíró Deutsche Telekom titkos alkuba bocsátkozott volna a magyar kormánnyal az Origo nevű médiavállalattal kapcsolatban, a mobilfrekvenciákért cserébe, azt válaszoljuk, hogy ezen vádak teljesen abszurdak és alaptalanok. A mobilfrekvenciákkal kapcsolatban megjegyezzük, hogy mindhárom mobilszolgáltató hasonló feltételekkel vett részt a versenyben, és nyertes pályázatunk magasan az európai árszínvonal felett van, ahogy a másik két szolgáltató esetében is.

A Deutsche Telekom leszögezi, hogy a szólásszabadság és a szerkesztői függetlenség nem vita tárgya. Mint tőzsdei cég, nagy hangsúlyt fektetünk az átláthatóságra minden üzleti tevékenységünk esetében.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn váratlanul felmondtak az Origo főszerkesztőjének, Sáling Gergőnek. A sajtón belül nyílt titok volt, hogy a kormány felől hónapok óta nyomás nehezedett a lapra, amely többek közt Lázár János titkos utazgatásairól közölt leleplező cikket, pert is nyerve a politikus ellen. Lázár a múlt héten sértődött nyilatkozatban kelt ki az Origo cikke ellen, név szerint említette a szerzőt, Pethő Andrást. Nem sokkal később a főszerkesztőnek felmondtak, majd a következő nap Lázár bejelentette, hogy a Magyar Telekommal fog minden magyar háztartásba szélessávú internetet vinni, mégpedig 300 milliárdért. Erről a megállapodásról egyébként nem szól a fenti nyilatkozat.

A frekvenciapályázat két hét múlva jár le. Ahogy cikkünkben részletesen bemutattuk, a magyar kormánynak számtalan lehetősége van, hogy nyomást gyakoroljon a telekommunikációs cégekre.