A jelnyelvtudásért is jár extra pénz ezentúl

2014.06.10. 14:49

A jelnyelvtudásukért is kaphatnak nyelvvizsgapótlékot ezentúl azok a köztisztviselők és közalkalmazottak, akik jelnyelvtudást is igénylő munkakörökben dolgoznak. A felsőfokon jelnyelvelőknek az illetményalap 100 százaléka, azaz 38 650 forint jár, a középfokú jelnyelvvizsgával rendelkezők az alap 60, az alapfokú vizsgával rendelkezők pedig a 15 százalékát kapják meg a fizetésük mellé.

A nyelvtanári, tolmácsi és fordítói munkakörökben dolgozók nem kaphatnak extra pénzt a jelnyelvtudásukért. Azt, hogy ezeken kívül melyik munkakörben szükséges a jelnyelv használata – és jár ezért extra pénz – a munkáltató határozza meg.

A köztisztviselőkről szóló törvény módosítását két fideszes képviselő nyújtotta be, egyikőjük, dr. Tapolczai Gergely maga is siket. A képviselők az alaptörvény egyik passzusára hivatkoztak, amely szerint a magyar jelnyelvet, mint a magyar kultúra részét, védeni kell. Reményeik szerint a törvénymódosítás növelni fogja a közigazgatás hatékonyságát, mert ha több jelnyelvet beszélő közalkalmazott lesz, akkor gördülékenyebb és személyesebb lehet az ügyintézés.