Átalakíthatják az önkormányzati választás rendszerét

2014.06.10. 08:29

Az Országgyűlés a Fidesz javaslatára keddi ülésén szavazhat az önkormányzati választási rendszer átalakításáról, amelynek révén a kerületi polgármesterek adnák a Fővárosi Közgyűlés többségét. A képviselők emellett kedden kérdezhetik először a harmadik Orbán-kormány tagjait.

A Ház ülése 13 órakor kezdődik, a napirend előtti felszólalásokat megelőzően Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM politikusa veheti át a Bajnai Gordon volt kormányfő által visszaadott független parlamenti mandátumot. Az ellenzéki szövetség vezetője már Országgyűlésbe kerülése után jelezte, választási indulása ellenére mégsem ül be a parlamentbe, Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke pedig az Indexnek adott interjúban arról számolt be, hogy Bajnai Gordon háttérbe vonul, és nem kíván mindennapi szinten részt venni a párt irányításában.

A napirend előtti felszólalásokat követően az új kabinetnek szóló első azonnali kérdések és kérdések hangozhatnak el, az interpellációkra azonban még várni kell a házelnök előzetes napirendi javaslata alapján.

Az Országgyűlés határozathozatalai között elfogadhatja azt a kormánypárti javaslatot, amely értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. A Fidesz kezdeményezésében enyhítene az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, és az önkormányzati voksoláson is bevezetné a többes ajánlás rendszerét.

Gulyás Gergely kedden az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt: a parlament nyári rendkívüli törvényhozási időszaka július 4-én érhet véget. A fideszes országgyűlési képviselő elmondta: az önkormányzati törvényről már kedden szavaznak a képviselők, és még a héten döntés születhet a reklámadóról is.