Hende: Nem halaszthatóak tovább a haditechnikai beruházások

2014.06.10. 12:06

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a Gripeneket leszámítva

a Magyar Honvédség egy jórészt kifutó, elavult, a 70-es, 80-as évekbeli szovjet haditechnikai eszközökkel rendelkező haderő, ezek a fegyverrendszerek pedig a következő években, tömegesen és nagyjából egyszerre futnak majd ki, válnak végképp használhatatlanná, és cseréjük nem odázható tovább.

A miniszter a Kossuth rádió 180 perc című műsorának elmondta, hogy 2012-ben elkészített egy tízéves tervet arról, hogy mi az, amire szükség van a haza fegyveres védelméhez, a nemzetközi szerepvállaláshoz és az ipari, természeti katasztrófák elleni védekezéshez. Ezt a dokumentumot a NATO száz százalékban elfogadta, a kormány pedig hozzárendelt egy garantált anyagi forrást: 2016-tól évente a GDP 0,1 százalékával bővül a honvédelmi költségvetés, és ez nyújt fedezetet a legfontosabb fejlesztéshez.

A NATO nem nyújt forrásokat a beruházásokhoz, mindenkinek önerőből kell megteremtenie ezt. A Magyar Honvédség 2022-re így egy korszerűen felszerelt, jól kiképzett, kitűnő katonákból álló, korszerű, 21. századi haderő lesz.