Minisztériumért lobbiznak a miskolci képviselők

2014.06.10. 07:58

Miskolcra is költözhetne egy minisztérium, ezért kíván lobbizni a város két országgyűlési képviselője, a kormánypárti Csöbör Katalin (Fidesz) és az ellenzéki Varga László (MSZP) – írta az Észak-Magyarország kedden.

A miskolci Avas látképe
A miskolci Avas látképe
Fotó: MTI

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap Minisztériumot Miskolcra! című cikke emlékeztet arra: a harmadik Orbán-kormány megalakulásának napján közölték, hogy egyes minisztériumokat vidékre költöztetnének, az egyelőre szóba került városok között van Debrecen, Székesfehérvár és Kecskemét.

Varga László a Facebook-oldalán jelentette be: lobbizni kíván azért, hogy Miskolcra is kerüljön minisztérium, és ennek érdekében felveszi a kapcsolatot kormánypárti képviselőtársával, Csöbör Katalinnal, aki a lapnak nyilatkozva azt mondta: „mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a kormányzat munkájának valamilyen területen a városunk is helyet adhasson”.

A minisztériumok esetleges vidékre költöztetése az újság közügyekkel foglalkozó levelező fórumán is téma, ott konkrétan a Belügyminisztérium, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának neve merült fel. Ez utóbbi vezetője, Balog Zoltán miniszteri meghallgatásán utalt is miskolci kötődésére – idézte a lapot az MTI.

Gulyás Gergely: Még nincs döntés

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője kedden az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt: az egyes tárcák vidékre költözésének ötlete abból fakad, hogy Budapest szerepe az ország életében és a központi közigazgatásban nemcsak döntő, hanem szinte kizárólagos. Hogy ez jó vagy rossz, azon lehet vitatkozni, általában azt mondják, „ez talán eltúlzott” – jegyezte meg, hozzátéve: Budapesten 1,8 millió, Pest megyével együtt 3 millió ember él és dolgozik, rajtuk kívül még 7 millióan élnek az országban.

Hogy a költözés megvalósítható-e miniszteri szinten, az majd kiderül, jelenleg várják a vizsgálatok eredményét, végleges döntés még nincs – mondta Gulyás Gergely.