A Velencei Bizottsághoz fordulnak az új budapesti választási törvény miatt

2014.06.11. 12:39

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet az „alkotmányosság elveivel és a nemzetközi normákkal összeegyeztethetetlennek tartja a fővárosi önkormányzati képviseleti rendszer átrajzolását”, ezért szerintük megkérdőjelezhető az őszi önkormányzati választás legitimitása is. A három szervezet részletes állásfoglalását eljuttatta a Velencei Bizottsághoz és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) is.

A három szervezet közleménye szerint:

  • A választások előtt négy hónappal megváltoztatni a választási rendszert több mint aggályos: „Az európai alkotmányosság elveinek betartására ügyelő Velencei Bizottság ajánlása alapján azonban a választási rendszert legkésőbb a választások előtt egy évvel lehet csak megváltoztatni" − írják.
  • Megalapozottan feltételezhető, hogy a sietős átalakítás az EP-választások eredményének ismeretében történt olyan módon, hogy a jelenlegi kormánykoalíciót hozza helyzetbe. 
  • „Aláássa a választási rendszer átszabásának alkotmányosságát, hogy a változtatást a kormánytöbbségen kívül egyetlen ellenzéki párt vagy független ellenzéki képviselő sem támogatta." 
  • Az elfogadott fővárosi választási rendszer sérti a választójog egyenlőségét: „a választópolgárok szavazata attól függően érhet többet vagy kevesebbet, hogy melyik kerületben van a lakóhelyük".

Az új választási rendszerről, a felmerülő alkotmányos problémákról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.