Lázár útitársa államtitkár lett

2014.06.11. 12:24 Módosítva: 2014.06.11. 12:29

A Lázár Jánost luxusútjain elkísérő Sonkodi Balázs lett a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára.

Sonkodi 2012 óta dolgozik a Miniszterelnökségen politikai tanácsadóként, röviddel azután került oda, hogy Lázár lett az államtitkár. De már korábban is a Miniszterelnökséget vezető miniszter köreiben volt, Lázár hódmezővásárhelyi polgármestersége idején Lázár egészségügyi szakmai tanácsadójaként tevékenykedett. Sonkodi tagja a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának is.

Azt már kedden megírtuk, hogy L. Simon László, volt kulturális államtitkár és a Várbazár felújításáért felelős kormánybiztos lesz a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Ahogy azt is, hogy Németh Lászlóné volt fejlesztési miniszter ezentúl államtitkárként a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) érintő kormányzati döntésekért, a Magyar Posta felügyeletéért és a takarékszövetkezetek integrációjáért felel majd.

Potápi Árpád János, aki eddig a parlament nemzeti összetartozás bizottságát vezette, szintén a Miniszterelnökség államtitkára lesz. Ő Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter irányítása alatt a nemzetstratégiáért felel majd államtitkárként.  Bonyhád polgármesterének egyébként Rogán Antal vagyonnyilatkozatának javítása után szintén eszébe jutott, hogy módosítsa a sajátját, 2013-ban vásárolt építési telkének nagyságát javította 1266 négyzetméterről 3166 négyzetméterre.

Rajtuk kívül a Miniszterelnökség államtitkára lesz még:

  • Kis Miklós Zsolt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának elnöke, aki a vidékfejlesztésért felel majd, miután ezt a területet elvették a Földművelési Minisztériumtól.
  • Zsigmondné Vitályos Eszter Zsuzsanna, aki eddig a Miniszterelnökség helyettes államtitkáraként dolgozott  ezentúl az európai uniós fejlesztésekért felel, miután Lázár vette át a korábban az NFÜ-höz tartozó uniós pénzosztó rendszert is.
  • Vidoven Árpád, aki ezentúl a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára lesz, és Kovács Zoltán, akire a területi közigazgatást bízzák. Mint azt már megírtuk, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól a közigazgatási feladatkör szintén Lázár János csúcsminisztériumához kerül.