Nekik fizetünk mostantól havi 1 milliót

2014.06.12. 07:50
Itt vannak az újoncok, a lecsúszottak, az újra felemelkedők és a fix emberek. Bemutatjuk a harmadik Orbán-kormány államtitkárait. Ha eddig azt hitte, az államtitkárok unalmas alakok, akkor gondolja újra! Ismerje meg a '48-as főhadnagy szépunokáját, az aranykalászos méhészt, az Ironman-esélyes jogászt és társaikat!

Miniszterelnökség

  • Kis Miklós Zsolt: Az egyik legfiatalabb államtitkár, csak 35 éves. A Nemzeti Agrárkamara négy alelnökének az egyike, aki a mikro-, kis- és középvállalkozásokért felelős. Az agrárkamarai bemutatkozása szerint közgazdászként végzett, rövid ideig dolgozott külföldön multinacionális cégeknél. 2002 óta az apjával gazdálkodik Nyársapáton, a családi gazdaságban. Nemcsak szamócát és csonthéjas gyümölcsöket termesztenek együtt, hanem Nyársapátot is közösen igazgatják. Az apja a polgármester, ő maga pedig alpolgármester. Tagja a Pest Megyei Közgyűlésnek, és ő a Magosz Ifjú Gazda Tagozatának elnöke. A Parlamentben is otthonosan mozog: 2010-től a fideszes Jakab Istvánnak dolgozott titkárként és agrárszakértőként.
  • Kovács Zoltán A területi közigazgatásért felelős államtitkár veterán fideszes képviselő, 1998 óta ül a Parlamentben, ez már az ötödik ciklusa. Még tovább volt Pápa polgármestere, 1990-től kezdve egészen addig, amíg Veszprém megyei kormánymegbízott nem lett belőle 2011-től. A jogász végzettségű politikus vagyonos ember: több mint húsz ingatlana van, főleg különféle erdőterületek. És valószínűleg neki van az államtitkárok közül a legjobb email-címe: papa(kukac)fidesz.hu.
  • L. Simon László: Az irodalmár szőlész-borász mérnökből egy és negyed év kihagyás után lesz újra államtitkár. 2013-ban Halász János váltotta a kulturális államtitkári poszton, most új helyre kerül: a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára lesz. Tavaly október óta a Várbazár felújításáért, a budai Vár fejlesztési koncepciójáért és a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójáért felelős kormánybiztosként dolgozott, és ő volt a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, amíg májusban újraválasztott parlamenti képviselőként le nem mondott erről a tisztségről az összeférhetetlenség miatt. Ja, és persze ő nyújtotta be a reklámadóról szóló törvényjavaslatot.
  • Németh Lászlóné: Az egykori fejlesztési miniszter államtitkárrá lefokozásával az egyetlen női minisztert veszítettük el. Németh Lászlóné, aki 2011-ben diploma nélkül került a Magyar Fejlesztési Bankból a fejlesztési tárca élére, ezután a Magyar Fejlesztési Bankot érintő kormányzati döntésekért, a Magyar Posta felügyeletéért és a takarékszövetkezetek integrációjáért felel majd. Kaptunk újabb négy évet, hogy megjegyezzük a keresztnevét: Zsuzsanna.
  • Potápi Árpád: Eddig ő vezette a nemzeti összetartozás bizottságát a parlamentben, 1998 óta tagja a Fidesz-frakciónak. Marad a területén: a Miniszterelnökségen is a nemzetpolitikával fog foglalkozni Semjén Zsolt irányítása alatt. 2012-ben neki köszönhettük a képviselői vagyonbevallások legérdekfeszítőbb talányát. Azóta már mindannyian tudjuk, hogy mi az a 2500 forint értékű krecsány, amit három üveg pálinka és öt üveg bor mellett ajándékként bevallott.
  • Sonkodi Balázs: A stratégiai ügyekért felelős államtitkár Lázár János régi ismerőse. Amikor Lázár hódmezővásárhelyi polgármester volt, az orvos végzettségű Sonkodi volt az egészségügyi szakmai tanácsadója. Tagja a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának is. Nem újonc a Miniszterelnökségen, 2012 óta ott dolgozik politikai tanácsadóként, nem sokkal azután került oda, hogy Lázár János lett az államtitkár. Lázárnak köszönheti azt is, hogy a neve mostanában forgott a hírekben: az Origo kiderítette, hogy Sonkodi volt Lázár egyik útitársa a luxusúton.
  • Zsigmondné Vitályos Eszter: Nem megy messzire, eddig helyettes államtitkár volt a Miniszterelnökségen, most az európai uniós fejlesztésekért fog felelni. 2012 augusztusáig Pócsmegyeren volt alpolgármester, képviselő. Volt tehát bőven március 15-i alkalom arra, hogy kiderüljön: Vitályos egy '48-as főhadnagy, Kardos István szépunokája. Pócsmegyerről a Miniszterelnökségre került szakmapolitikai főosztályvezetőnek. Aztán jött egy rövid kanyar az NFÜ felé, ott alelnök volt, amíg meg nem szűnt az NFÜ, és ki nem nevezték helyettes államtitkárnak.
  • Vidoven Árpád: Ő is helyettes államtitkárból lépett elő a Miniszterelnökség új közigazgatási államtitkárává. A szegedi jogon végzett ügyvéd 1998 és 2006 között, két cikluson át fideszes parlamenti képviselő volt. 2010-ben Lázár a Fidesz-frakció szakmai főosztályának a vezetésével bízta meg, a Hvg.hu pár éve azt írta róla, hogy információik szerint ő menedzselte az önálló képviselői indítványként beterjesztett törvényjavaslatokat.

Belügyminisztérium

  • Kontrát Károly: A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára marad a helyén. A hatvan felé közeledő, jogász képzettségű politikus tele van energiával: ő a Budapesti Rendészeti Sportegyesület és a Magyar Rendészeti Sportszövetség elnöke, ráadásul az egyik legaktívabb parlamenti képviselő, az előző ciklusban 581 felszólalása volt.
  • Pogácsás Tibor: A Belügyminisztérium új embere Monor polgármestere, aki 1998 óta vezeti a várost, és ül a fideszes parlamenti frakcióban. Pogácsás, aki vasútgépésznek és műszaki tanárnak tanult, a vagyonnyilatkozata szerint még mindig eléggé szereti a járműveket. Két autója és két motorja van, legutóbb épp idén lepte meg magát egy BMW K 1600-assal.
  • Tasnádi László: Az új államtitkár eddig Pintér Sándor kabinetfőnöke volt. A belügyminiszter egykori cégével, a CBSZ-szel foglalkozó 2011-es cikkében az Origo Pintér legbelsőbb köreinek tagjaként mutatta be Tasnádit, aki 2006 és 2010 között a biztonsági cég vezérigazgatója volt, előtte pedig a BRFK-nál és az APEH-nél dolgozott. 2013 márciusában Áder János Pintér javaslatára rendőr vezérőrnaggyá léptette elő

Emberi Erőforrások Minisztériuma

  • Rétvári Bence parlamenti államtitkár. Ő eddig a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumban töltött be hasonló pozíciót. A parlamenti államtitkárnak nincs saját szakterülete, legfontosabb feladata az országgyűlési szópárbajok megvívása, ebben Rétvári aaz előző ciklusban – megítélésünk szerint – igen jól teljesített.
  • Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár. Ő már 2003-ban, a Fidesz-háttérszervezet Polgári Magyarországért Alapítványban szervezési igazgatóként, majd a NEFMI 2012-es átszervezése után a minisztériumban közigazgatási államtitkárként is Balog Zoltán adminisztratív ügyekért felelős jobbkezének számított.
  • Czibere Károly: A szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. A kettébontott szociális államtitkárság „problémásabbakért” felelős utódszervezete élére kinevezett Czibere szintén a minisztérium felekezeti vonalát fogja erősíteni, hiszen ő egyenesen a református szeretetszolgálattól érkezett. Cziberének van kormányzati tapasztalata is, hiszen az első Orbán-kormány idején a Szociális és Családügyi Minisztériumban miniszteri biztosként dolgozott.
  • Novák Katalin családokért és ifjúságért felelős államtitkár. Balog Zoltán eddigi kabinetfőnökét állította a volt szociális államtitkárság „potenciális erőforrásaiért” felelős ágának élére. Novák sokoldalúságát jelzi, hogy korábban a Külügyminisztérium megbízásából „frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos”-ként is tevékenykedett.
  • Czunyiné Bertalan Judit lett a közoktatásért felelős államtitkár. Őt Komárom-Esztergom megyében már másodjára választották meg egyéni képviselőnek, és 2014-ig kormánybiztosként, valamint a NEFMI útfelújításokért felelős miniszteri biztosaként is tevékenykedett. Balog bemutatójában főiskolai tanári tapasztalataira hivatkozott, viszont feltűnő, hogy Czunyiné a fideszes oktatáspolitikában eddig semmilyen aktivitást nem fejtett ki. Viszont legalább a minisztérium vezetőinek többségéhez hasonlóan református!
  • Hoppál Péter kulturális államtitkár. Talán ő a legismertebb arc a minisztériumban, igaz, az egykori karnagyot eddig nem szakmai eredményei, hanem a Fidesz szóvivőjeként ismételgetett bajnaiádjai minősítették. De a református egyházhoz szintén sok szálon kötődő Hoppál most hátrébb léphet a frontvonaltól, igaz, a kormány eddigi kultúrpolitikáját figyelembe véve rá sem vár négy nyugodt év.
  • Simicskó István sportért felelős államtitkár. A korábban a honvédelmi és titkosszolgálati ügyekben aktív kereszténydemokrata politikus már az előző ciklusban is a kevés komoly politikai kihívást jelentő sportállamtitkárságot vezette, és 2014-ben sem sikerült feljebb lépnie, pedig 2010 előtt még honvédelmi miniszteri ambíciói is voltak. Ez akkor is szembetűnő, ha tudjuk, Simicskó hosszú ideje kung-fuzik, de az ingben való falmászás is az erősségei közé tartozik. Az ősi magyar kutyafajták rajongója, mudijai vannak.
  • Soltész Miklós egyházi, civil és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár. A Regnum Marianum tagjaként ő a minisztérium katolikus kereszténydemokratái közé tartozik. Soltész az előző ciklusban a parlamenti összecsapásokban az egyik legharcosabb kormánytag volt, ennek ellenére a szociális ügyek kettéválasztásával lényegében elfogyott alóla az államtitkárság. 
  • Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár. Ugyan az ő személyére csak utalt a miniszter, de egyre több forrás erősíti meg értesülésünket, miszerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék vezetője felel majd a magyar felsőoktatásért. Palkovics egyébként nem csak az oktatásban, de a vállalati szférában is komoly tapasztalatokkal rendelkezik, elsősorban a Mercedesszel ápol jó kapcsolatokat. 
  • Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Az egykori orvos Kecskemét polgármesteri tisztségét cserélte fel a politikailag nem túl hálás egészségügyi államtitkárságért.
  • Az ismeretlen uniós államtitkár: Balog Zoltán egyetlen posztot volt kénytelen üresen hagyni: az Emmi uniós forrásaiért felelős államtitkári posztját. Pedig ez egy igazi prémium tisztség, hiszen a tárcához kerülő egészségügyi, oktatási és felzárkóztatási programokra az EU sok száz milliárd forintnyi pénzt biztosít. A területet ideiglenesen Köpeczi-Bócz Tamás helyettes államtitkár felügyeli, aki miniszteri biztosként a 2014 és 2020 közötti időszaki uniós fejlesztéseinek előkészítéséért volt felelős.

Földművelésügyi Minisztérium

  • Bitay Márton Örs: Ő a legfiatalabb államtitkár, 1980-ban született. A Corvinuson politikai szakértőként végzett, Szegeden jogi diplomatát szerzett. Politikai pályafutását titkárként kezdte a parlamenti Fidesz-frakcióban. 2012 óta van a vidékfejlesztési tárcánál, előtte kabinetfőnök volt, és két évet eltöltött a belügyminisztériumnál is. Az ő feladata volt Kishantos tönkretételét, na meg a gyanús földbérleti pályázatokat védeni a parlamentben a feldühödött LMP-sekkel szemben.
  • Czerván György: Maradt, ahol az elmúlt négy évben volt: agrárgazdaságért felelős államtitkár. A végzettsége is agrárközgazdász. Mielőtt 2010-ben államtitkár lett volna, 20 éven át volt Tápiószentmárton alpolgármestere. 1998 óta fideszes képviselő. Maga is őstermelő, és termőföld-bérbeadással is foglalkozik a vagyonnyilatkozata szerint.
  • Nagy István: Mosonmagyaróvár agrármérnök végzettségű polgármestere, a parlamentben most kezdte a második ciklusát. Hivatásos vadász, aranykalászos méhészgazda, most épp egy 100 családos méhészet tulajdonosa. Eszperantóból nyelvvizsgázott.
  • V. Németh Zsolt: A helyükön maradt államtitkárok közé tartozik ő is. Humán szervező és földmérő üzemmérnök, a vasvári MDF egyik alapítója, aki 1998-ban még MDF-es színekben jutott be a parlamentbe. Népi hangszereket gyűjt, ő a vasvári Kármentő népzenei együttes nagybőgőse.
  • Zsigó Róbert: „Snájdig, erőteljes, bátor és okos” – sorolta Zsigó kvalitásait Orbán Viktor, amikor a választási kampány finisében Bajára utazott besegíteni a város polgármesterének. A Fidesz-szóvivő Zsigóra ráfért a dicséret, mert a presztízsének nem tett jót, hogy kiderült, a legjobban kereső parlamenti képviselők felső 10 százalékába tartozó politikus jól meghajtotta hivatali Škodáját az előző három évben: négyszer kerülte meg a Földet Baja pénzén. A Fidesz-frakció névsorának végéről Zsigónak, az egykori cukrásznak egyenes útja volt az államtitkári székig, korábban nem dolgozott az államigazgatásban.
  • Simon Attila István: Eddig a jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkár volt. Ügyvéd és politológus, jogászkodott korábban a Fidesz-frakciónak, a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriuma Elnökségének tagja volt.

Honvédelmi Minisztérium

  • Vargha Tamás: Angol szakos tanárként kezdte, 2012 óta a honvédelmi minisztérium államtitkára, 2010 és 2012 között a Fejér megyei közgyűlés elnöke, a parlamenti Fidesz-frakcióban most kezdte a második ciklusát. Balatonalmádiban van lakása a vagyonbevallása szerint, de Székesfehérvárról jutott be, és a bemutatkozása szerint „szívügye” Székesfehérvár, így őt biztosan boldoggá teszi a minisztérium költözési terve.

Igazságügyi Minisztérium

  • Répássy Róbert: 1988-ban a Fidesz egyik alapítója volt, és azóta aktív és fontos tagja a pártnak. 1993 és 1994 között, valamint 1998-tól a Fidesz országgyűlési képviselője, 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára, és többször volt a miskolci önkormányzat tagja is. Répássy nevéhez fűződik a családon belüli erőszak büntető törvénykönyvbe emelése, és ő koordinálta az új Btk. és a Ptk. megírását is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy államtitkárként továbbra is az igazságügyért lesz-e felelős. Honlapja szerint a mottója egy Orbán Viktor-idézet: „Olyan országban akarunk élni, ahol a törvény nem csak a kólát védi!”
  • Patyi Gergely Sándor: A karrierje remek példa arra, hogyan lehet egy aktív HÖK-ösből szép lassan államtitkár. A jogász végzettségű Patyi 1997 és 1998 között a Pázmány jogi karának (PPKE ÁJK) HÖK elnöke volt, majd ugyanott a gazdasági alelnök pozíciót töltötte be, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájában (HÖOK) pedig a jogi bizottság tagja volt. Patyi a HÖK-ös tevékenységén kívül főleg ügyvédi és tudományos karrierjét építgette, 2000-től a PPKE ÁJK oktatója, 2013-ban PhD-fokozatot szerzett, közben pedig megalapította a saját ügyvédi irodáját. A Markmyprofessor.com-ra feltöltött értékelések szerint Patyi különös humorú, de korrekt oktató.
  • Berke Barna: Elismert versenyjogi szakügyvéd, az Európai Közösség Kereskedelmi Joga című könyv egyik társszerzezője, és az ELTE jogi karának professzora, korábban pedig a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese volt, de lemondott a posztjáról, mert nem értett egyet az elnök szakmai elveivel. A GHV-n belül a Versenytanács elnöke is volt néhány évig.

Külgazdasági és Külügyminisztérium

  • Bíró Marcell: Nincs még negyvenéves, 1978-ban született. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból (KIM) igazolja át a külügy, ahol 2011-től kezdve közigazgatási államtitkár volt. Bíró emellett a Magyar Triatlon Szövetség elnöke is, és még az is lehet, hogy elindul idén a budapesti Ironman- versenyen. A Triatlon Szövetség történetének legnagyobb anyagi támogatását kapta 2013-ban: 55 millió forintot. A jogász végzettségű Bíró a KIM közigazgatási államtitkárának a titkárságvezetője volt, mielőtt 2011 végén kinevezték államtitkárnak. Navracsics Tibor embere a külügyminisztériumban is közigazgatási államtitkár lesz.
  • Balatoni Monika: A Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára lesz. Bíró Marcellhez hasonlóan ő is a KIM-ből érkezik, ahol a társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkári pozíciót töltötte be. Balatoni eredeti foglalkozását tekintve dramaturg, és már 2010 óta szorosan együttműködött a kormánnyal, amelytől tanácsaiért 2010-ben és 2011-ben is milliókat kapott.
    Emellett pedig az állami tulajdonú Hungarofest kreatív igazgatója is volt. Államtitkárként Balatoni azzal híresült el, amikor egy MTI közleménybe beleírta egy pedofil honlap pontos url-jét, így azt bárki elérhette.
  • Győri Enikő: Az európai ügyekért felelős államtitkár közgazdász, diplomata, politikus, a Fidesz európai parlamenti képviselője. 1999 és 2003 között Magyarország római nagykövete volt, 2010. szeptember 1-jétől a magyar EU-elnökség programjáért felelős külügyminisztériumi államtitkár. Államigazgatási tisztségei mellett Győri óraadó az ELTE jogi karán, politológiát oktat.
  • Mikola István: Biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárként tér vissza. Orvos és politikus, aki hosszú karrierje során számtalan magas pozíciót töltött be. 2000 és 2002 között az első Orbán kormány egészségügyi minisztere volt. Nevéhez fűződik a kórház-privatizációs törvény kidolgozása, ami sok szakmai és politikai vitát váltott ki, és a Fideszt is megosztotta. Mikola körül akkor is kisebb botrány alakult ki, amikor saját öccsét tüntette ki a gyógyszerészek legmagasabb szakmai kitüntetésével. A szinglihordázás pedig mindig emlékezetes marad, ahogy az is, hogy a határon túliak szavazatával akarta húsz évre bebetonozni a Fideszt a hatalomba. Orbán Viktor a nemzet orvosának nevezte és ő lett volna a helyettese, ha nyert volna a Fidesz 2006-ban. Mikola elszólásainak is köszönhetően utóbbi nem történt meg.
  • Szabó László: A külgazdaságért felelő államtitkárt az üzleti szférából, méghozzá a Teva gyógyszergyár éléről igazolta a kormány. Az eredetileg sebész végzettségű Szabó Angliától Új-Zélandig ívelő nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír, az izraeli kisvállalkozásból kinőtt gyógyszermulti 2013-ban az ő vezetése alatt írt alá stratégiai együttműködést Varga Mihály gazdasági miniszterrel. 
  • Szijjártó Péter: A helyettesévé nevezte ki Navracsics Tibor külügyminiszter, aki a pletykák szerint nem fogja kitölteni a ciklusát, és a helyébe Szijjártó lép majd.  A politikus 2005-től 2009-ig a Fidelitast vezette, 2010-től Orbán Viktor miniszterelnök személyes szóvivője, 2012-től pedig külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár. Szijjártó politikai karrierje Győrből indult, ahol 1998-ban önkormányzati képviselővé választották. Akkor ő volt legfiatalabb képviselő az önkormányzatban, és amikor 2002-ben a parlamentbe is bekerült, ott is ő lett a legfiatalabb. Hobbijai: teremfoci, Orbán Viktor.

Nemzetgazdasági Minisztérium

  • Banai Péter Benő: Az államháztartásért felelős államtitkár 2010-től költségvetésért felelős helyettes államtitkár volt az NGM-ben, de ezen kívül nem sokat tudni róla. Életrajza szerint közgazdász végzettségű, és jelenleg a BME PhD-hallgatója. A diplomája megszerzése után rögtön az államigazgatásban kezdett dolgozni, először a Pénzügyminisztérium támogatásokat vizsgáló iroda munkatársa volt, majd 2002-től a Pénzügyminisztérium/Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési és pénzügypolitikai főosztályán az EU költségvetési kapcsolatok osztályán osztályvezetőként, majd főosztályvezető‑helyettesként dolgozott.
  • Czomba Sándor: A foglalkoztatás politikáért felelős államtitkár már az előző ciklusban is foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár volt, így hozzá tartozott például a közmunkaprogram koordinálása is. Czomba eredetileg mérnök végzettségű, van PhD-ja, és nyolc évig cselgáncsozott. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei származású, innen került be egyéni mandátummal a parlamentbe 2010-ben. Foglalkoztatáspolitikai tapasztalatait a vásárosnaményi munkaügyi központban szerezte, ahol hét évig volt kirendeltségvezető.
  • Orbán Gábor: Az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár is ott folytatja, ahol abba sem kellett hagynia, azaz ugyanabban a pozícióban marad, mint az előző ciklusban. Orbán évekig dolgozott a piacon, mielőtt Varga Mihály államtitkárnak jelölte volna 2013-ban, a fiatal közgazdász-generáció egy elismert tagja, hazai és külföldi szaklapokban is megjelent több publikációja is. Az államtitkárságért az Aegon Alapkezelő kötvényüzletágának vezetői pozícióját hagyta ott. Eddigi rövid államtitkári munkásságának emlékezetes megszólalása volt, amikor márciusban kijelentette, hogy ő nem tud mit kezdeni azokkal az igényekkel, hogy a kormánynak egyszerre kellene megoldani a mélyszegénység, az alacsony beruházási ráta, a magas adóék problémáját és többit.
  • Rákossy Balázs: A tervezéskoordinációért felelős államtitkár az előző ciklusban az NGM kabinetfőnöke volt, illetve ő a nemzeti játékkaszinók üzemeltetésére érkező pályázatokat véleményező döntés-előkészítő bizottság vezetője is. Rákossy korábban a Miniszterelnökségen is kabinetfőnökként dolgozott.
  • Tállai András: Nem új fiú az államigazgatásban: volt már államtitkár a Belügyminisztérium, politikai államtitkár a Pénzügyminisztériumban, mezőkövesdi önkormányzati képviselő és polgármester is. Honlapján ezt írja magáról: „Ezerkilencszázötvenkilenc február ötödikének kora hajnalán születtem Debrecenben. »Ki korán kel, aranyat lel«, ma is igyekszem tartani magam a népi bölcsességhez.”
  • Glattfelder Béla: Az új gazdaságszabályozásért felelős államtitkár 2000 és 2002 között már volt egyszer államtitkár, akkor a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkári tisztségét töltötte be. Ő volt az első szabadon választott Országgyűlés legfiatalabb képviselője, és 1990-től 2004-ig folyamatosan megválasztották képviselőnek. 2004-ben a Fidesz EP-képviselője lett, Brüsszelben agrárügyekkel foglalkozott.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

  • Aradszki András:  A nemzeti fejlesztési államtitkár. KDNP-s, majd fideszes parlamenti képviselő, Érd társadalmi alpolgármestere, bármit is jelentsen ez. 1988 óta a Molnál dolgozik jogi menedzserként, az egyetemen és utána pár évig profi kosaras volt.
  • Fónagy János: A Fidesz egyik erős embere számára az államtitkári pozíció csak részben jelent visszaesést, hiszen korábban már többször is volt államtitkár, de 2000 és 2002 között közlekedési és vízügyi miniszter is. 1998 és 2000 között a Gazdasági Minisztérium, majd rövid ideig a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, 2010 júniusától pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.
    2007-től a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség budapesti elnöke. 2006 és 2010 között a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselője és a Fidesz-frakció vezetője volt. Mielőtt az államigazgatásban vállalt különböző szerepeket, az Ózdi Kohászati Üzemeknél volt csúcsíró és jogtanácsos.
  • Hegmanné Nemes Sára: Az előző ciklusban vagyonpolitikáért felelős államtitkár volt. Elég hányatott sorsa volt az elmúlt fél évben: felmondtak neki, mert egy másik fontos pozícióba helyezték volna, azonban megváltozott a kormányzati szélirány, és nem üresedett meg a felkínált állás, így sokáig nem lehetett tudni, hogy akkor most egyáltalán betölti-e valaki a vagyonpolitikáért felelős államtitkári posztot. Hegmannénak elvileg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöki tisztségét ígérték. Végzettségét tekintve könyvvizsgáló, adószakértő és közgazdász. Korábban Szolnok alpolgármestere volt.
  • Szabó Zsolt: Eddig nem nagyon tűnt ki semmivel a többi fideszes politikus közül, legfeljebb azzal, hogy kiderült, PhD-fokozatát egy olyan felnőttképzési intézményben szerezte, amely nem is ad ki egyetemi diplomát. Szabó egyébként Hatvan polgármestere és a térség országgyűlési képviselője. Politikai karrierje előtt adótanácsadói és könyvvizsgálói tevékenységet végzett.
  • Tasó László: Ötször választották polgármesterré Nyíradonyban, a legutolsó alkalommal már nem is volt kihívója.  A politikus 2004-ben Pálfi István helyére került a parlamentbe, 2006-tól pedig saját jogon, egyéniből maradt bent, idén meg már ő aratta az egyik legnagyobb arányú győzelmet a választókerületében. Tasó a megyei közgyűlésben is aktív volt, de más fontos tisztséget eddig nem töltött be. A Parlament folyosóján mindig van miről beszélgetnie, mivel hobbija a labdarúgás és a vadászat. Ő szólt be elég durván Szél Bernadettnek is (Szél: A kormány először üt, aztán kérdez; Tasó: Csak téged!), majd az egész affért megíró LMP-s Erstey Katalint, sőt még az Indexet is feljelentette. A pert épp nemrég nyertük meg.