Elbénázták a mozgóurnás szavazást, módosítani kell a törvényt

2014.06.13. 11:39

Hibás a mozgóurnás szavazás szabályozása, ezért a 2010-es és a legutóbbi országgyűlési választáson sem jutott el mindenkihez a mozgóurna, még akkor sem, ha időben kérte. Az ombudsman ezért azt javasolja, hogy módosítsák az erre vonatkozó törvényi szabályozást. Az Index is beszámolt egy olyan idősek otthonáról, ahol időben kérték a mozgóurnát, visszaigazolást is kaptak, április hatodikán mégis hiába várták az urnát: az ott élő idősek  nem tudtak szavazni.

Székely László szerint a helyi választási iroda feladata, hogy annyi tagot és póttagot szerezzenek, hogy le tudják bonyolítani a választást, de a póttagok csak bizonyos feltételek esetén vehetnek részt a szavazás lebonyolításában. Az ombudsman arra a következtetésre jutott, hogy magával a törvénnyel van probléma, a jelentésében

feltárt hiányosságok kizárólag jogalkotás útján orvosolhatók.
 

Székely szerint ő nem tehet javaslatot a konkrét választási módszertanra, de a jelentését elküldte a Nemzeti Választási Irodának, aminek viszont törvényi feladata, hogy „kutatásokat végezzen a választási eljárás módszereinek és eszközeinek fejlesztéséről, valamint javaslatot tegyen a választásokat érintő jogszabályok megalkotására, illetve módosítására” – írja az ombudsmani hivatal honlapján megjelent közlemény.

Az alapvető jogok biztosa megjegyezte: az, hogy a hozzá forduló tizennégy panaszos nem szavazhatott, érdemben nem befolyásolta a választás eredményét, mert az első és második helyezett jelöltek között nagy volt a szavazatkülönbség ezekben a körzetekben, ráadásul a választás eredménye már jogerős, és nem lehet jogorvoslatot kérni ellene. Előrelépésnek tartja azt, hogy 2010-hez képest idén már minden településen rendelkezésre kellett állniuk akadálymentes szavazóhelyiségeknek is.

A teljes jelentés itt olvasható (pdf).