Jól beégett a pedagógusok pedagógusa

2014.06.16. 17:51

Még most is olvasható a Klik honlapján az a köszöntő, amelyben az elnök, minden állami pedagógus munkáltatója, Marekné dr. Pintér Aranka köszönti a tanárokat pedagógusnap alkalmából. Az alábbi – a pedagógus-köszöntőkben gyakran szereplő – verssel indít az elnök:

"Vezesd őket, utat ne tévessz,

S magadhoz mindig hű maradj,

Mert élen állsz, és messze látszol,

Sose feledd: példa vagy!"

Majd úgy folytatja, hogy„Nagy László soraival köszöntöm Önöket, s köszönöm meg áldozatos munkájukat, elkötelezettségüket. Kívánom, hogy hittel, lelkesedéssel gyakorolják hivatásukat a jövőben is, tegyenek meg mindent a tanítványaik felkészítéséért, az ő csillogó tekintetük a legszebb ajándék”.

A fenti sorokhoz azonban – bár mint sok más gagyi idézeta neten, valóban tévesen terjedt el – Nagy Lászlónak semmi köze. A Klikben nyilván némi guglizást követően örültek meg a „jó kis idézetnek”, és tették azt közzé mint Nagy László-sorokat. Elfeledtek azonban utánanézni a vers eredetének, és annak irodalmi minősége sem szúrt szemet a közlemény íróinak.

Mint arra Trencsényi László oktatáskutató a Facebookon rámutat, „a fenti, meglehetősen gyatra verstákolmánynak semmi köze Nagy Lászlóhoz, a XX. század emberi-társadalmi-nemzeti felemelkedéseinek és tragédiáinak szép szavú, hiteles költőjéhez. E versikét az elnök (vagy sameszai) a 60-as évek Úttörővezető című újságjából koppintották".

Az idézet – mint kiderült – valójában az 1896-ban született és 1977-ben elhunytB. Radó Lili: Az őrsvezetőcímű verséből van, írja a hvg.hu.