Ipsos: A magyarok 59 százaléka ellenzi Paks bővítését

2014.06.17. 15:34

A magyarok 31 százaléka támogatja a paksi atomerőmű bővítését, míg 59 százalékuk (31 határozottan, 28 pedig inkább) ellenzi a jelenlegi konstrukció szerinti, orosz hitelből történő bővítést – derült ki az Ipsos a Greenpeace felkérésére készített közvélemény-kutatásából. A bővítést határozottan támogatók aránya mindössze 6 százalék.

A kutatást alapvetően a megújuló energiaforrások használatával kapcsolatos kérdésekre fókuszálva, a visegrádi négyek országaiban (Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában) végezték el, összesen 2 500 fő részvételével. Az online kérdőíves kutatást Magyarországon egy 500 fős, a 18 és 65 év közötti lakosságra nézve reprezentatív mintán végezték el.

paks

A kutatásból az is kiderült: a válaszadók 86 (Magyarországon 90) százaléka kötelezővé tenné a megújuló energiaforrások arányának növelését az Európai Unió tagországaiban (mint korábban írtuk, az EU 2030-as stratégiájában várhatóan ezt az arányt 27 százalékra növelnék), amivel a kutatásban részt vevők 80 százaléka szerint országuk energiaimport-függősége is csökkenne. Az összes megkérdezett 85 százaléka emellett az energiaveszteség csökkentésére is kötelezné a tagállamokat. A Greenpeace szerint a fentiek azt a világos üzenetet közvetítik a döntéshozók számára, hogy a lakosság megújuló energiaforrásokat szeretne.