MN: Nem gyógyíttatott gyerekeket Floridában a Gyermekrák Alapítvány

2014.06.17. 09:18

Több mint két év alatt egyetlen gyermeket sem utaztatott ki a Délnyugat-floridai Gyermekkórházba kezelésre a Gyermekrák Alapítvány Egyesült Államokban bejegyzett szervezete annak ellenére, hogy Balogh István, az alapítvány elnöke korábban a sajtónak éppen ezzel a tevékenységgel kívánta bizonyítani, hogy alaptalanul támadják őket – írta keddi számában a Magyar Nemzet.

Egy 2012. januári dokumentum szerint a Gyermekrák Alapítvány arra vállalkozott, hogy amerikai társszervezetén, a Children Cancer Foundationön keresztül lehetőségeket keresnek, hogy rákos gyerekeket az Egyesült Államokban juttassanak kezeléshez, mert ott nagyobb eséllyel gyógyulhatnak meg. 

A Magyar Nemzet megkeresésére a Lee Memorial Health System sajtóosztálya, amelynek tagja a Délnyugat-floridai Gyermekkórház is, azt közölte: valóban létrejött együttműködési szerződés az alapítvánnyal 2012-ben, azóta azonban egyetlen gyermek sem érkezett kezelésre Magyarországról. „Ez azért is meglepő, mert az együttműködési megállapodásra hivatkozott Balogh István egy januári sajtótájékoztatón, hogy bizonyítsa, a megjelent hírekkel szemben alapítványai valóban a rákos gyerekek kezelésére fordították az összegyűlt adományokat” – írja a Magyar Nemzet.

A Gyermekrák Alapítvány körül decemberben robbant ki egy botrány, amikor megírtuk, az alapítvány elnöke többször is az alapítvány mentőjét használta ügyintézésre és munkába járásra, és az alapítvány gazdálkodása sem teljesen átlátható. Az alapítvány minden szabálytalanságot tagadott, de egy ügyészségi vizsgálat több szabálytalanságot is talált az alapítvány működésében.