Csak a tájékozott emberek szavazhassanak?

2014.06.17. 15:34

Bárki, függetlenül a tájékozottságától, szavazhat a választáson, de a fogyatékossággal élőket mégis vizsgáztathatja a bíróság – ez volt a Társaság a Szabadságjogokért által indított per fő kérdése. A szervezet azt kifogásolta, hogy miközben nincs műveltségi cenzushoz kötve a választójog gyakorlása, bárki nyugodtan szavazhat, az is, aki teljesen tájékozatlan a politikai kérdésekben, a fogyatékos emberek esetén valamilyen módon mégis mérni akarják ezt a tájékozottságot, és ez alapján akarják megfosztani őket a választójoguktól. A fogyatékossággal élőket korábban különösebb indoklás nélkül fosztották meg a bíróságok a választójoguktól, írta a TASZ.

Az elsőfokú tárgyaláson a bíró még vizsgáztatta is a TASZ ügyfelét. Több helyes válasz után többek között azt kérdezte tőle a bíró, hogy ki hozza a törvényeket. „A válasz erre az volt, hogy Orbán Viktor, amit később annyiban pontosított, hogy Orbán Viktor és csapata” – mondta Bence Rita, a TASZ önrendelkezési programvezetője.

D  TT20060423034
Fotó: Kovács Attila / MTI

Ennek az embernek a választójogát a bíróság első fokon korlátozta, a másodfokú bíróság viszont úgy döntött, hogy őt is megilleti a választójog. Mindaddig mindenki jogosult szavazni, amíg képes valós szándékának kifejezésére – mondta ki a Fővárosi Bíróság, aki egyetértett a TASZ-szal abban, hogy a fogyatékos embereket sem lehet vizsgáztatni politikai ismeretekből, nem köthető ehhez a választójog gyakorlása. Az indoklás szerint

a választhatóság tekintetében sem szükséges semmilyen vizsgálat, hiszen a jelöltek alkalmasságáról a választópolgárok döntenek.
 

A TASZ adatai szerint 55 ezer értelmi fogyatékos ember van megfosztva a választójogától Magyarországon, ami az ENSZ Fogyatékos Személyek Jogai Bizottságának véleménye szerint szembe megy az erről szóló ENSZ-egyezménnyel. A szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy bárki nyugodtan szavazhat, az is, aki teljesen tájékozatlan a politikai kérdésekben, de a fogyatékos emberek esetén valamilyen módon mérni akarják ezt a tájékozottságot. A közlemény megjegyzi, hogy egyébként sem létezik olyan eszköz, amivel ezt a képességet hitelesen mérni lehetne.