Mária
-6 °C
-2 °C

17 milliárdot kap a Testnevelési Egyetem

2014.06.18. 07:56
A magyar felsőoktatásban hihetetlennek számító összeget kaphat az önállósuló Testnevelési Egyetem. A most még karként működő intézmény dékánja azt mondta: hosszú évek óta pénzhiánnyal küzdenek. Most felújíthatnák az ingatlanjaikat, a Csörsz utcánál multifunkcionális sportközpontot építenének, és épületeket kapnának a Sportkórháztól. A nemzetközi színvonalú munkához oktatókat hívnának, és saját felvételi rendszerük lenne.

A felsőoktatási törvény küszöbön álló módosítása szerint már az ősztől leválhat a Semmelweis Egyetemről a Testnevelési és Sporttudományi Kar. Az egykori Magyar Testnevelési Főiskola, majd Magyar Testnevelési Egyetem újra önállóvá válik. Új neve várhatóan Testnevelési Egyetem lesz, legalábbis a törvényjavaslatban ez szerepel.

Az intézmény úgy viselheti majd az egyetem nevet, hogy 3 kritérium teljesítése alól felmentést kap:

  • nem lesz legalább két kara 
  • nem fog legalább két tudományterületen oktatni
  • a rektornál nem írják elő az egyetemi tanári minősítést. 

Nincs szabványos kézilabdapályájuk

Radák Zsolt, a kar dékánja az Indexnek azt mondta: a Magyar Testnevelési Egyetem 2000-ben abban a reményben egyesült a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel és a Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetemmel, hogy a finanszírozási helyzet jelentősen javul, és komoly anyagi forrásokat kapnak. Ez azonban elmaradt. 

Egy sereg problémánk az alulfinanszírozottságból származott, de el kell ismerni, hogy a Semmelweis Egyetem karaként tudományos vonalon nagyon sokat kaptunk.

Az önállósodástól azt remélik: végre pénz is áramlik az intézménybe, ami lehetővé tenné a nemzetközi színvonalú munkát. A kar épületei és eszközei mára elöregedtek, gyakran a minimális feltételeknek sem felelnek meg. Az intézménynek nincs egy szabványos kézilabdapályája lelátóval, nincs rendes kondicionálótermük, és a 25 méteres uszoda is megérett a felújításra.

Új csarnokot építenének

Bár a sajtóban korábban 27 milliárd forintos fejlesztésről lehetett olvasni, Radák Zsolt egy 17 milliárdos fejlesztési koncepcióról tud. Ehhez már egy tervet is készítettek . A fejlesztések között szerepel egy multifunkcionális csarnok megépítése. Ezt a Csörsz utcai pályán építhetnék meg. Miután az itteni pályát a kar korábban nem tudta fenntartani, tíz évre a XII. kerületi önkormányzatnak adta bérbe. A bérlet az év végén jár le.

A tervek között szerepel, hogy a Sportkórház (Országos Sportegészségügyi Intézet) néhány épületét, köztük az úgynevezett Hauszmann-házakat is megkapná a Testnevelési Egyetem. Cserébe végre befejeznék a Sportkórház új, Alkotás úti épülettömbjét, amelyet már 2002-ben elkezdtek építeni, de a beruházás félbemaradt.

A Testnevelési Egyetem a kórháztól csak olyan egységeket, laborokat kapna meg, amelyek a sportolók teszteléséhez, illetve rehabilitációjához szükségesek. Ma már Magyarországon is játszanak drága játékosok (például a kézilabdában), akiknél nem mindegy, milyen hosszú ideig sérültek.

Új oktatók, önálló felvételi rendszer

- Tud úszni?

- Nem.

- És ha megfizetem?

- idézte Radák Zsolt Hofi híres gegjét arról, hogy a pénz önmagában kevés a minőségi munkához. Éppen ezért a pénzből az oktatói és kutatói kart is bővítenék, amellyel szintén a nemzetközi színvonalhoz közelítenék az intézményt.

A dékán személy szerint nem tartaná jó ötletnek, hogy csak a sport világából érkezzenek szakemberek. Persze rájuk is nagyon nagy szükség lesz, de emellett a tudományos munkát is erősítenék.

A majdani önálló egyetem nem kizárólag az élsportot szeretné támogatni. Kimutatható összefüggés van egy ország GDP-je és a várható élettartam között, magyarázta Radák Zsolt. Magyarországon ebből a szempontból az elvárható átlagos élettartam alacsonyabb, így az intézmény ennek javításán is szeretne munkálkodni. A törvényjavaslatban is olvasható, hogy az élsport és аz utánpótlás-nevelés mellett а szabadidősport és а diák-hallgatói sport szakmai programjainak fellendítése is a feladatuk lesz. 

A dékán azt is szeretné, ha speciális helyzetüknél fogva nem vonatkozna rájuk az általános felvételi rendszer. Amióta ugyanis az érettségi a felvételi vizsgának felel meg, hiába tartanak alkalmassági vizsgát, az alapján nem rangsorolhatják a felvételizőket. Ahogy a művészeti egyetemre sem azt veszik fel rögtön azt, aki rajzból jól érettségizett, a Testnevelési Egyetemen is nagyobb súlyt kap a gyakorlati alkalmassági vizsga.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!