Az EU-ban tiltott szerrel pusztítják a magyar pockokat

2014.06.18. 15:15

A Greenpeace és a Magyar Madártani Egyesület közös közleményben tiltakozik az ellen, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélyt adott az Európai Unióban tiltott Redentin nevű szer használatára és légi kijuttatására.

Emberre is mérgező 

Pocokinvázió, fogy a Redentin, mint a cukor

Ahogy azt az Index is megírta, az enyhe tél miatt jelentősen túlszaporodtak a mezei pockok az ország déli és középső részein. A a Gabonatermesztők Országos Szövetsége becslése szerint 500 ezer tonna terméskiesést okozhat a rágcsálóinvázió.

A Békés megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója, Fári Zoltán másfél hete úgy nyilatkozott, hogy a védekezésre engedélyezett 100 tonna Redentin 75 RB két nap alatt elfogyott, ezért újabb kétszáz tonnára adtak be engedélykérelmet.

A természetvédő szervezetek szerint a mezei pockok elszaporodására és inváziójára engedélyezett készítmény nem véletlenül tiltott az unióban. Mint írják,

a Redentin nevű rágcsálóirtó szer hatóanyaga többnapos szenvedés után pusztítja el a megmérgezett emlősállatokat, valamint madarakat és halakat. Az emberre is mérgező, véralvadásgátló hatású anyag az európai szinten tiltott, de hazai derogációt kapott légi kijuttatása esetén elkerülhetetlen, hogy más élőlények, így például védett ragadozó madarak, mezei nyulak, őzek is áldozatul essenek. A csak hetek alatt lebomló anyag benne marad a szenvedő és elpusztult állatokban, melyek így ragadozók – akár kutyák, macskák – és dögevő állatok mérgezését is okozhatják.

Az MME fajvédelmi csoportvezetője, Dr. Horváth Márton szerint 10 éve Redentinmérgezés következtében pusztult el 200 pajzsos cankó és egy daru, 2006-ban pedig egy mérgezett pockot megevő rétisas.

A két szervezet szerint a hazánkban jelenleg 3 rágcsálóirtó készítmény rendelkezik állandó engedéllyel a mezei pockok elleni védekezésre, ezért teljesen felesleges a Redentin vészhelyzeti engedélyezése. Ráadásul úgy, hogy az uniós szabályozás szerint az csak akkor lenne engedélyezhető 120 napra, ha "különleges körülmény" merül fel, továbbá "ha ez az intézkedés olyan veszély miatt szükséges, ami más ésszerű eszközzel nem hárítható el".

Mint írják, a hivatal minden évben vészhelyzeti engedélyt ad ki a szerre, pedig nehéz elképzelni, hogy 2009 óta minden évben több hónapon át előre meg nem jósolható események történtek volna a magyar mezőgazdaságban.