Nyilvánosságra hozhatják a Göncz Árpád kifütyüléséről készült NBH-jelentést

2014.06.18. 06:39 Módosítva: 2014.06.18. 08:29

A felülvizsgálat alapján megszüntette az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) az 1992-es, Göncz Árpád akkori államfő elleni tüntetésről szóló NBH-jelentés minősítését, és a nyilvánosságra hozatalról való rendelkezés érdekében megküldte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának - közölte a Magyar Hírlap megkeresésére az AH.

A lap szerdai számában felidézte: Göbölös László, a hivatal főigazgatója még május végén nyilatkozott arról, hogy nyilvános lehet az említett dokumentum.

A Magyar Hírlap emlékeztetett: Göncz Árpád a Kossuth téren akarta elmondani ünnepi beszédét, amikor a tüntetők kifütyülték. A jelentés titkosításának feloldása azután került napirendre, hogy kiderült: a szocialisták volt kampányfőnöke, Molnár Zsolt részt vett a demonstráción, majd a szkinhedekkel együtt átment a tévészékház elé, ahol a tévéelnök lemondását is követelte.

Göncz Árpádot kifütyülik a Kossuth téren (1992. október 23.)

Az MSZP-s Molnár egyébként jelenleg is a nemzetbiztonsági bizottság vezetője, vagyis ő rendelkezik a nyilvánosságról, miután az AH már döntött a kérdésben.

A lap megkeresésére a politikus úgy fogalmazott, magában "már meghozta a döntést", vagyis közzéteszi a dokumentumot. Erre egy-két héten belül sor kerülhet, mégpedig a bizottság honlapján, amely egyelőre technikai okokból még nem elérhető - mondta.