Óriási titkos tárgyalás zajlik Budapesten

2014.06.18. 11:29 Módosítva: 2014.06.18. 13:06

Az Index információi szerint az ukrán–orosz krízis és az ahhoz kapcsolódó gázválság miatt széles körű és a magyar kormány által titkosan kezelt nemzetközi egyeztetés színhelye lett kedden és szerdán a magyar főváros.

Akik szerdán kora délelőtt a budapesti belvárosban jártak, ennek szemtanúi is lehettek: a Deák tér környékén hatalmas rendőri készültséget és tucatnyi diplomata rendszámú autót látott egyik munkatársunk.

Lapunk megtudta: számos külföldi állam energiaügyi felelős vezetője érkezett Budapestre, hogy egyeztessen az orosz gázexport okozta problémákról.

A kétnapos tanácskozáson az Egyesült Államoktól Ukrajnáig „mindenki képviselteti magát, aki számít” – fogalmazott forrásunk. A nagyszámú nemzetközi vezető biztonsága miatt tartották titokban a tanácskozás tényét is, és csak a megbeszélések befejezése után adnak ki róla tájékoztatást.

Az egyetlen hivatalos hírt, amely vélhetően a tanácskozáshoz kapcsolódik, az MTI szerda délelőtt tette közzé: NavracsicsTibor külgazdasági és külügyminiszter 2014. június 18-án hivatalos látogatáson fogadta Jurij Prodan ukrán energiaügyi minisztert. A távirati iroda arról nem tett említést, hogy az ukrán miniszter milyen céllal látogatott Budapestre.

A Gazprom a hét elején jelentette be, hogy Ukrajna csak akkor kap gázt Oroszországtól, ha előre fizet érte, és leállította a gázexportot Ukrajnának. A leállás és a Testvériség gázvezetéken történt robbanás egyelőre nem okozott fennakadásokat Magyarország földgázellátásában.

A Gazpromtól azonban nem győzték hangsúlyozni, hogy az ukránok büntetése közben Oroszország a megrendelt gázmennyiséget továbbra is szállítja európai partnereinek, és azt a Naftogaz kötelessége eljuttatni az orosz–ukrán tranzitszerződés alapján a célállomásig.

Most még nem csapolják meg, ősszel már inkább

Szergej Pravouszov, az orosz nemzeti energetikai intézet vezérigazgatója szerint Ukrajna egyelőre nem fogja megcsapolni a gáz tranzitvezetéket. Saját kitermelése és a földalatti tározókban felhalmozott tartaléka elegendő a nyári ellátásra. „Őszre azonban nehézségei támadhatnak a fogyasztók ellátásában, így lehetséges, hogy a Naftogaz akkor majd kivesz a tranzitszállításokból saját igényeinek kielégítésére” – nyilatkozta az orosz szakértő.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szerint Magyarországon akkor sem lesz gázellátási probléma, ha az oroszok elzárják Ukrajna felé a gázcsapot, mert majd a Baumgarten felőli vezetéken pótoljuk a hiányzó gázt. Ugyanezt erősítette meg a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség is. 

BCG szerint viszont nem is az a kérdés, hogy lesz-e gáz, hanem többek közt, hogy milyen áron. Egy őszig elhúzódó válságot már egész Európa megszenvedne, a megemelkedő energiaárak számtalan iparágat és lakossági fogyasztót érintenének érzékenyen. Vagy, ha a rezsicsökkentés és más hasonló ötletek népszerűvé válnak, akkor kormányzatok fognak újabb mélyütéseket bevinni a mesterséges alacsonyan tartott lakossági gázárakkal a szolgáltatóknak.