57 milliós bánatpénzt kapnak a távozó államtitkárok

2014.06.19. 09:51 Módosítva: 2014.06.19. 12:04

A Blikk információi szerint 22 távozó politikai vezető összesen 57 millió forinttal vigasztalódhat, amit még ezen a héten megkaphatnak a jogszabály szerint.

Az év elején ugyanis egy agrártörvény-javaslatba csempészett zárószavazás előtti módosítóban 98 százalékról 75 százalékra csökkentették a végkielégítéseket sújtó különadót. A lap számításai szerint a kormányváltással távozó érintettek így összesen 15,5 millió forintot takarítottak meg. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azzal indokolta a különadó mérséklését, hogy az unió nem engedi ezt a mértéket, perek folynak az ügyben, "vagy elveszítjük ezeket, vagy változtatunk".

A Blikk szerint 2 távozó miniszterből csak Martonyi János volt külügyminiszter kaphat 6 havi végkielégítést, ami a különadó levonása után 3,7 millió forint. Németh Lászlóné volt fejlesztési miniszter ugyanis államtitkári posztot kapott, ezért neki nem jár bánatpénz.

A távozó államtitkárok közül 6 havi pénzt, azaz a különadó levonása után 3 millió forintot vihet haza: Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár, Halász János kulturális államtitkár, Németh Zsolt külügyi államtitkár, Völner Pál közlekedési államtitkár, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár, valamint Budai Gyula vidékfejlesztési államtitká.

Háromhavi illetmény összegével öt államtitkár vigasztalódhat, mivel kevesebb mint három évig töltötte be tisztségét, és mindössze egy államtitkár távozhat üres kézzel, mivel egy évet sem töltött el a kormányzatban: Komoróczki István, aki novemberben neveztek ki a gazdasági tárcához.

Együtt-PM: Fizessék vissza!

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke közleményben tiltakozott az ellen, hogy a távozó államtitkároknak a megváltozott jogszabály miatt 15,5 millió forinttal több jutott, pártja követeli, hogy az érintettek fizessék vissza az államnak a különadó csökkentéséből származó végkielégítés-különbözetet.

Mint Szigetvári írja, "ismert, hogy a 98 százalékos különadót a Fidesz azért vezette be 2010-ben, hogy az elmúltnyolcév általa érdemtelennek tartott vezetőit megbüntesse... Az Együtt-PM Szövetség vállalhatatlannak tartja a kettős mérce alkalmazását. Felháborítónak tartjuk a különadó ilyen formán időzített csökkentését, és a törvények személyre és pillanatnyi politikai érdekre szabását".