Egy hetet kaptak a civilek a Kehitől, még a belső emailezésüket is ki kell adniuk

2014.06.19. 12:18 Módosítva: 2014.06.19. 13:17

Az Index információi szerint csütörtökön megérkezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ajánlott levele a Norvég Civil Alap pályázatain nyertes független civil szervezetek egy részéhez. Egy hetet kaptak rá, hogy adjanak ki gyakorlatilag minden, a Norvég Alap támogatásával megvalósult projektekkel kapcsolatos fontosabb adatot. Eddig nyolc civil szervezetről van információnk, akik átvették a levelet, például a Védegylet vagy a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány. A civilek közül a K-Monitor és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Facebookon is megerősítette, hogy megkapták a küldeményt. A TASZ a következőt írta:

Ma reggel abban a kétes értékű megtiszteltetésben volt részünk, hogy levelet kaptunk a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, a kormány »vasöklétől«. A Norvég Civil Támogatási Alapból kapott pályázatok teljes elszámolását kérik tőlünk. Bár nincs takargatnivalónk és a kért dokumentumokat rendelkezésükre bocsátjuk, nem ismerjük el ennek az ellenőrzésnek a jogszerűségét. Csak azért működünk együtt a Hivatallal, hogy ne függeszthessék fel az adószámunkat. Vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy milyen jogi lépéseket tehetünk az ellenőrzés jogszerűtlensége miatt. Szomorú, hogy itt tartunk.

Léderer Sándor, a K-Monitor alapító-igazgatója az Indexnek elmondta, hogy bár nem értenek egyet a vizsgálattal, és kétségbe vonják annak jogosságát, együtt fognak működni a Kehivel, mert nincs takargatnivalójuk. „Egyelőre az a tervünk, hogy minden dokumentumot, amit kérnek, összegyűjtünk, kitesszük a netre, aztán elküldjük nekik a linket. Ha ezt adatvédelmi okokból nem tudjuk megtenni – mert a régi alkalmazottak nem akarják például, hogy az adataik nyilvánosságra kerüljenek –, akkor máshogy juttatjuk el nekik a dokumentumokat" – mondta.

A Kehi kabinetfőnöke az Index kérdésére elmondta, hogy „minél szélesebb körben, minél több civil szervezetet fognak ellenőrzni” a Norvég Civil Alap támogatásából részesülő több mint száz szervezet közül. Ez azt is jelenti, hogy a napokban még több civil szervezet kap majd levelet a Kehitől. Azt Böcz a vizsgálat érdekeire hivatkozva nem árulta el, hogy kik kerültek be az első körbe.

 A 444.hu korábban kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, a kormánynak van egy feketelistája a „gyanús, baloldali kötődésű” civil szervezetekről, és részben miattuk robbant ki az egész botrány. Léderer Sándor szerint egyelőre nem világos, hogy minden „listás” szervezet kapott-e levelet, és szerinte viszont kaptak olyanok is, akik nincsenek a listán, de ellenőrizni fogják őket.

A kormány listáján szereplő szervezeteket mi is megpróbáltuk elérni. Nem mindenkivel sikerült eddig beszélni, és a kép elég vegyes: az Átlátszo.hu-t eddig nem kapott levelet, ahogy a nők jogaiért küzdő Patent Egyesület és a Női Érdek sem. A listáról a jelenlegi információink szerint a TASZ-t, a K-Monitort, a Transparency Magyarországot, a Roma sajtóközpontot, a Labrisz Leszbikus Egyesületet, a Demokratikus Ifjúságért Alapítványt, valamint a Pride-ot szervező Szivárvány Missziót és a Krétakört ellenőrzi majd a Kehi. A többi szervezetet vagy nem sikerült elérni, vagy még nem tudják, hogy érkezett-e az irodájukba levél, mert vidéken tartanak képzést. 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára május 21-én jelentette be, hogy felkérik a Kehit „a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára″. Úgy tűnik, a hivatal nem viccel, és végrehajtja a kérést: információink szerint a mai levelükben még a projektekhez kapcsolódó belső emailezésekre is igényt tartanak. A levél úgy fogalmaz, bekérik „a támogatószervezetekkel a project lebonyolítása kapcsán folytatott levelezések, feljegyzések″ összességét is.

Vajon milyen kompromittáló információkra számítanak a civilek belső levelezésében a KEHI-nél?

A Kehi ezen lépése ugyanakkor több tízmilliárd forintnyi fejlesztési pénz elvesztését kockáztatja. A szóban forgó pénzek felhasználását ugyanis a donor államok, tehát Izland, Liechtenstein és Norvégia hatóságai ellenőrizhetik, amit a magyar kormánnyal kötött megállapodásuk is rögzít. A norvég külügyminisztérium múlt heti közleménye szerint a Kehi-vizsgálat megsérti ezt a szerződést, és „aláássa a civil társadalom függetlenségét a (magyar) hatóságoktól″. A norvég diplomácia külön felszólította a kormányt, hogy függesszék fel a Kehi-vizsgálatot. A ma kézbesített levelek azt mutatják, erre nem hajlandóak.

>>>>Mi ez az egész? Olvassa el az Index szájbarágóját a magyar-norvég háború igaz történetéről!