Salamon
7 °C
13 °C

III/II-es operatív tiszt volt az új rendészeti államtitkár

2014.06.19. 15:15
Orbán Viktornak egy hete olyan rendészeti államtitkára van, aki Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre-újratemetésen elmondott beszéde alatt a BRFK III/II-es operatív tisztjeként éppen beépített ügynököktől várt jelentéseket az ott történtekről. Tasnádi László később az NBH-nál, az Információs Hivatalnál és az APEH Bűnügyi Igazgatóságánál dolgozott, de megfordult Pintér Sándor cégeinél is.

A ma megjelent HVG szerint Tasnádi László, a Belügyminisztérium nemrég kinevezett rendészeti államtitkára 1989-ben a BRFK állambiztonsági szervének operatív tisztje volt. A 61 éves Tasnádi László adatlapját az Indexnek is sikerült megtalálni az Állambiztonsági Szolgálati Történeti Levéltárának honlapján.

Az itt látható adatok szerint Tasnádi 1988-ban főhadnagyként

a BRFK állambiztonsági szervének III/II-2. Osztály C alosztályának megbízott vezetője volt. 1989-ben már századosként vezette az osztályt.

Azt, hogy ez az osztály pontosan mivel foglalkozott, nem könnyű megállapítani. Az állambiztonsági szervezet országos felépítését megyei szinten és a rendőrségen is tükrözték, de a BRFK felépítése ettől valamelyest eltért.

A BRFK állambiztonsági szervezete

III/I. önálló alosztály (1969-től) 

III/II. Osztály 

− A alosztály (szovjet katonai objektumok külső védelme) 

− B alosztály (idegenforgalom) 

− C alosztály (kiemelt népgazdasági objektumok) 

III/III Osztály 

III/A alosztály, titkárság 

III/III 

− A alosztály (ifjúságvédelem, felső- és középiskolák, sportlétesítmények) 

− B alosztály (kulturális terület). 

− C alosztály (egyházi reakció) 

− D alosztály („F” dossziésok és egyéb) 

III/V. osztály 

III/1., 2., 3. önálló osztályok 

Forrás: Ungváry Krisztián tanulmánya a Kenedi-bizottság jelentésében

A lényeg, hogy a BM-éhez hasonlóan a BRFK III/II-es osztálya is kémelhárítással foglalkozott. Az is tudható, hogy

a C alosztály feladata elsősorban a belső reakció, a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelése, és a kiemelt népgazdasági objektumok védelme volt.

Érdekes, hogy Tasnádi László neve az 1989-es Nagy Imre-temetés szervezésével kapcsolatban is felmerül. Az állambiztonság akkor szinte minden erejét bevetette a hatalmas tömeget vonzó esemény biztosítására. 

Levéltári iratok szerint az újratemetés idején Tasnádi László egy Amur és egy Vera fedőnevű titkos megbízott (tmb.) kapcsolattartó operatív tisztje volt (a tmb-k elvi meggyőződésből vettek részt a titkos együttműködésben, a kapcsolattartó operatív tisztek feladata a hálózati munka szervezése és az ügynökök irányítása volt.) 

Tasnádi a dokumentumok alapján az újratemetés idején telefonon tartotta a kapcsolatot az ügynökökkel.

Az újratemetésről nyilvánosságra került állambiztonsági jelentések egyébként szinte egytől egyig arról számoltak be, hogy a megemlékezés békés volt, az emberek méltóságteljesen emlékeztek meg a kivégzett miniszterelnökről. A temetésen dolgozó ügynökök közül legfeljebb annyit jegyeztek meg, hogy a tömeg lelkes tapssal üdvözölte azt a beszédet (Orbánét), ami a szovjet csapatok kivonásáról és a kommunista rezsim felszámolásáról szólt. 

A III/II-es munkájának részleteiről, köztük a Nagy Imre-temetésről Tasnádi Lászlót is megkérdeztük. Amint a válasza megérkezik, frissítjük a cikket.

Tasnádi későbbi pályája is érdekes. A rendszerváltás után a Nemzetbiztonsági Hivatal (belső elhárítás) alosztályvezetője, majd az Információs Hivatal (hírszerzés) osztályvezető helyettese lett. 1998-2000 között a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (a rendőrség belső elhárításának) helyettes vezetője volt, majd ő lett az APEH Bűnügyi Igazgatóságának vezetője. Innen ezért kellett mennie 2002-ben, mert az APEH elnökének engedélye nélkül adott tájékoztatást a bűnügyi igazgatóság munkájáról külső szervezeteknek, köztük a parlamenti pártok frakcióvezetőinek.

Tasnádi később a Pintér Sándorhoz köthető cégeknél bukkant fel.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. vezérigazgatója volt és a Pajzs 07 Biztonságvédelmi Zrt. igazgatósági tagja. A 2010-es kormányváltás után ő lett Pintér Sándor kabinetfőnöke. Innen emelkedett most az államtitkári székbe.

A BRFK állambiztonsági szervénél dolgozóknál még egy párttitkárnak is nagyobb hatalma volt – mondta az Indexnek Ungváry Krisztián történész. Egy megyei első titkár beszámoltathatta a megyei rendőrfőkapitányt, és adott esetben utasításokat is adhatott a rendőrségnek. Ez fordítva nem működött.

Ungváry szerint álszent és prűd hozzáállás lenne ezeken az embereken elverni a port, ettől függetlenül azért cikinek tartja, hogy egy állambiztonsági múlttal rendelkező ember lesz államtitkár. 

A történész szerint azonban sokkal visszatetszőbb, hogy egy volt párttitkárhelyettes alkotmánybíró lehet, a nemzeti együttműködés rendszerében több volt KISZ KB-tag kapott szerepet, Pozsgay Imre pedig részt vehetett az új alkotmány megírásában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.