Elítélték Zagyva Gyulát, mert karikás ostorral fenyegetett meg újságírókat

2014.06.20. 13:38

Az ATV.hu értesülései szerint pénteken jogerősen elítélték Zagyva Gyulát, a Jobbik volt országgyűlési képviselőjét, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét és Incze Bélát, a HVIM másik vezetőjét abban a perben, amit a Hetek című lap újságírói indítottak ellenük, azt követően, hogy 2010-ben Verőcén megfenyegették őket.

Zagyva munkanélküli lett

A másodfokú bírósági döntés súlyosbította Zagyva Gyula és Incze Béla büntetését, elsőfokon még zaklatás miatt próbára bocsátást kaptak, most viszont Zagyvára 300 ezer, Inczére 120 ezer forintos pénzbüntetést róttak ki. Ha nem fizetnek, napi ezer forinttal számolva fogházbüntetésre válthatják ki az összeget.

A pénteki ítélethirdetésben a másodfokú bíróság súlyosbító körülménynek minősítette, hogy Zagyva országgyűlési képviselőként és egy társadalmi szervezet tiszteletbeli elnökeként követte el a cselekményt. A pénzbüntetésre reagálva Zagyva azt mondta, hogy jelentős változás állt be a körülményeiben, május óta nem a Jobbik frakció tagja, és nincs munkája és nincs bevétele sem.

Mint arról az Index is többször írt, Verőcén 2010 augusztusában a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által szervezett  Magyar Sziget Fesztiválon Zagyva György Gyula, a rendezvény főszervezője és Incze Béla egy faházban életveszélyesen megfenyegette a lap két újságíróját. Közölték velük, hogy a két riporter ellenséges területre tévedt, ahol vége a demokráciának, és azt tehetnek velük, amit akarnak.

Itt háború van?

A rendezvény ideje alatt, augusztus 6-án a lap arról írt, hogy „életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták a Hetek munkatársait a Magyar Sziget Fesztivál elnevezésű szélsőjobboldali találkozón”.  Zagyva György Gyula a barakkban, amelynek bejárata fölött halálfej volt, „a kezében tartott karikás ostorral beszéd közben úgy hadonászott, hogy nem lehetett tudni: ütni fog, vagy csak gesztikulál”.

A beszámoló szerint a beszélgetés közben ilyen mondatot hangzottak el: „Lehúzhatnánk a gatyátokat, és meg...nánk titeket, ha innen kikerülnétek, senki sem hinné el”.  „Nem fogjátok föl, hogy itt háború van? És ez a jövőben csak fokozódni fog! Itt ellenséges határvonalak húzódnak, s ti most beléptetek e mögé. Legszívesebben most széttépnélek benneteket”.

A lap feljelentést tett, majd a Központi Nyomozó Főügyészség kétrendbeli, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve, társtettesként elkövetett zaklatás vétsége miatt vádat emelt Zagyva és Incze ellen.