Evett mostanában humuszt? És szarvasgombás pestót? Bajban lehet!

2014.06.21. 13:19 Módosítva: 2014.06.21. 15:30

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botulizmusban négyen, földrajzilag különböző helyszíneken, ezért a hivatal azt kéri, hogy a vizsgálat lezárásáig ne fogyasszon senki a termelő termékeiből. Keksz Zsolt cége szerint nem az ő termékeikkel van gond, de amíg a vizsgálat tart, ők is azt kérik, senki ne egyen a termékeikből.

Bioboltban vásárlók, figyelem!

A kistermelő szarvasgombás pestót, humuszt, különböző szarvasgombás zöldségkészítményeket és zöldséglekvárokat készített, amiket Gourmand Company márkajelzéssel elsősorban bio piacokon és boltokban, delikátesz boltokban, illetve az interneten értékesített.

A Heves megyei élelmiszerlánc felügyeleti hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és kötelezte termékeinek visszagyűjtésére.

A NÉBIH szerint, ha valaki fogyasztott Keksz Zsolt termékeiből, és azután nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz, a terméket - vagy az üres üveget - pedig vigye magával.

nebih 3
Fotó: nebih.gov.hu

Ilyenek a tünetek

A botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésként ismert, a legsúlyosabb ételmérgezés, ami halállal is végződhet. Tüneteit a Clostridium botulinum nevű, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsere terméke, toxinja okozza. A baktérium ezt, a legerősebb szerves mérget rosszul hőkezelt, hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli, amiből már 1 mg halálos.

Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott méreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfortérzés, majd kancsalság, kettős-látás, szédülés, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, gégebénulás, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátása nélkül a végső szakaszában leáll a légzés és a szívműködés.

A Gourmand Company szerint nem az ő termékeikkel van baj

Délután közleményt adtak ki a Facebookon, amit azzal kezdenek, hogy még egyáltalán nem biztos, hogy az ő termékeik okoztak megbetegedést, és az érintettségükről szóló hírek csak a hatóság gyanúját fejezik ki. Hivatkoznak az élelmiszerbiztonsági hivatalra, amely maga is azt mondja, hogy a betegséget okozó baktérium jellemzően húskészítményekben fordul elő. Ráadásul a Gourmand Company termékeit több mint két órán keresztül hőkezelik, 100 fokos hőmérséklet felett. A botulinum baktérium elvileg már 80 fok fölött denaturálódik, tízperces forralás után pedig elpusztul.

Ennek ellenére a Gourmand Company is azt kéri, hogy a vizsgálat lezárultáig senki ne egyen a termékeikből.