Szigetvári Viktor az Együtt ügyvezető társelnöke

2014.06.21. 17:37 Módosítva: 2014.06.22. 00:12

Megválasztották az Együtt új, elnöki jogkörrel bíró ügyvezető társelnökét, és a két sima társelnököt:

az ügyvezető társelnök Szigetvári Viktor lett. Juhász Péter és a Szolidaritás mozgalomból érkezett Székely Sándor lettek a társelnökök.

Ezzel úgy tűnik, hogy ellentétben azzal, amit Székely szombaton arra az esetre ígért, ha nem hallatszódhat a hangjuk az Együttben, a Szolidaritás egészen biztosan nem szakít a párttal.

Bajnai Gordont az Együtt parlamentjeként működő Országos Politikai Tanács elnökének választották. Ez a szavazás csak formális volt, de már megtörtént. Az új alapszabály szerint a pártparlament három hónaponta ülésezik hivatalból.

Az Együtt a Városligeti fasorban tartott tisztújító, szervezetátalakító taggyűlést. Ezen módosították az alapszabályt, és társelnökökön kívül megválasztottak hat elnökségi tagot is. A 15 jelöltből végül

Szalóczy Gézát, Szelényi Zsuzsát, Pápa Leventét, Sértő-Radics Istvánt, Berkecz Balázst és Hajdu Nórát választották elnökségi tagnak.

Ők az Együtt új választmánya

Ambrus Magdolna, Bányai Péter, Batiz Gergő, Becskei Péter, Benedek Márton, Bod Tamás, Buth Sándor, Cseke Gyula, Csornay Károly, Dávid János, Darányi András, Kiss Róbert, Komáromi Zoltán, Elek Zsófia, Gallay Ibolya, Gere János, Gulyás József, Horváth László, Huszti Andrea, Izsák Andrea, Juhász Judit, Kajzinger Elemér, Kammerer Gábor, Kiss Imre, Kóber György, Koroknyai Sándor, Kubatovics Áron, Légrádi Péter, Lővei Csaba, Mikó Károly, Nagy Sándor, Németh Beatrix, Nógrádi Nóra, Pataki Márton, Polyák Pálma, Rátkai Andrea, Rutz Tamás, Simándi Szelim, Spät Judit, Suchman Péter, Szabó József, Tóth László, Törökné Fejes Györgyi, Váradi András, Varga Márk, Vető Balázs, Wrzava Pál, Zentai András

Utóbbi pár szavazattal győzte le a szolidaritásos, parlamenti képviselő Szabó Szabolcsot. Jelölt volt a millás Gulyás József is, de úgy tudjuk, ő Székely Sándor megválasztása miatt visszalépett. 

Az Index júniusban pont Szigetvári Viktorral készített interjút. Ebben az új ügyvezető társelnök azt mondta, hogy a választók a következő időszakban ismerhetik majd meg jobban. Eddig azért lehetett róla kevesebbet tudni, mert

Sok mindennek alárendeltem magam, mindig láttam nálam jobbakat.

Az interjúban arról is beszélt, „minden irónia nélkül az foglalkoztatja legjobban”, hogyan lehet „erős, karizmatikus vezetés mellett egy nekem tetsző, modern szociáldemokrata irányvonalat megvalósítani”. Ha ez nem sikerülne, akkor a mostani kormány alternatívája egy „gyáva ellenpopulizmus” lenne, ami célszerűségi okból nem meri kimondani, hogy az országnak sokat kell változnia ahhoz, hogy sikeres legyen. Szigetvári Viktornak egy ilyen nem tetszene. 

Régóta lehetett sejteni: Bajnai Gordon visszavonul

Már korábban lehetett tudni, hogy Bajnai Gordon a pártparlament élére vonul vissza, és ezzel hivatalból úgy negyedévente lesz majd dolga az Együttel. Átmenetileg a három társelnök irányítja majd a pártot, mert

még nincsenek felkészülve az egyszemélyes vezetésre.

Ma a küldöttek első körben a három társelnököt választották meg, és ezután döntötték el, hogy Szigetvári Viktor lesz az első az egyenlők között. Az átmeneti időszak után a tervek szerint a pártot egy elnök, két alelnök, és hat elnökségi tag fogja majd irányítani.

Az Együtt eddig három platformból állt, a hat tagú elnökségbe mindegyik két-két főt delegált (Milla: Juhász Péter, Gulyás József; Haza és Haladás: Bajnai Gordon, Szelényi Zsuzsa; Szolidaritás: Kónya Péter, Székely Sándor). A platformrendszer megszűnik, mivel Bajnai szerint az gátolta egy közös „Együtt-identitás" kialakulását.

Juhász Péter a kongresszus szünetében arról beszélt, hogy mozgalmi típusú párt létrehozását tervezik, ennek lényege, hogy teret engednek az alulról jövő kezdeményezéseknek, a helyi szervezetek tagsága ennek érdekében pedig könnyen elérheti majd a párt vezetőségét. Hozzátette, ő társelnöki pozícióra pályázott. 

Kónya Péter közleményében pedig arról írt, hogy visszatér a gyökereihez a Magyar Szolidaritás Mozgalom, ahhoz a politizáláshoz, amellyel megalakulásakor a hétköznapi embereket, az elesetteket, a vidéken élőket tudta megszólítani. De ez nem jelenti azt Kónya szerint, hogy szakítana az Együttel a Szolidaritás. Ő maga semmilyen tisztséget nem vállal, azt mondja, parlamenti munkája mellett a mozgalom építésére akar koncentrálni.

Az Együtt közben elfogadott egy politikai nyilatkozatot arról, hogy Orbán rendszere rossz, de nekik is változtatniuk kell, és ami nem sikerült 2014-ben, az majd 2018-ban fog.