A norvég pénzek újraindítását kérő a Miniszterelnökség hallgat a Kehiről

2014.06.22. 12:46
Nagyon gyorsan szeretné visszakapni a norvég támogatásokat a kormány: ez tűnik ki abból az udvarias hangú, ugyanakkor semmilyen kompromisszumot sem ajánló levélből, amelyet a Miniszterelnökség küldött a héten a pénzeket folyósító szervezet két vezetőjének, Andreas Erdal elnöknek és Stine Andersen igazgatónak. A levél részletesen bemutatta a kormányközeli pénzelosztó rendszer terveit, az átalakítás bemutatásából azonban kimaradt, hogy közben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal bevonásával gyakorolnak nyomást a támogatások eddigi kezelőire.

A Miniszterelnökség egy hónap alatt lerendezné a nézeteltéréseket a Norvég Alappal. A kormány szándékáról Vitályos Eszter államtitkár levélben értesítette a pénzügyi támogatásokat folyósító szervezetet.

Az Index információi szerint az államtitkár azt írta Andreas Erdal elnöknek és Stine Andersen igazgatónőnek, hogy a Miniszterelnökség szeretné, ha az EGT és a Norvég Alapok már a július 28-i brüsszeli éves ülésükre feloldanák a támogatások felfüggesztését. Mint ismert, a norvég állam május 9-én felfüggesztette a magyarországi programokra szánt pénz, több mint 30 milliárd forint folyósítását, mert álláspontjuk szerint a kormány egyoldalúan megszegte a támogatási szerződést az elosztási rendszer átalakításával.

„Szeretném megkérdezni, hogy milyen feltételeknek kell ahhoz megfelelnie a magyar intézményrendszernek, illetve, hogy melyek azok a dokumentumok, amelyek megléte szükséges ahhoz, hogy a források felfüggesztésének feloldását elérhessük?”

- tette fel most a kérdést az államtitkár azt követően, hogy a levélben részletesen bemutatta a tervezett kormányzathoz közeli pénzelosztó rendszer elemeit.

Vitályos hangsúlyozta: továbbra is határozott kormányzati szándék, hogy a fejlesztési pénzek felhasználásában kizárólag központi kormányzati és az állam kizárólagos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaságok tevékenykedjenek. Az államtitkár szerint ez a rendszer biztosíthatná egyedül a programok végrehajtásában az átlátható működést.

A levél arra nem tért ki, hogy a kormányzat miért tartja az eddig működő rendszert átláthatatlannak.

Lázár János az áprilisi országgyűlési választások után három nappal még azt írta a norvég külügyminiszternek, hogy a civil pénzeket Magyarországon egy olyan szervezet osztja ki, ami több szálon is kötődik az LMP-hez. Az egyeztetés keretében született udvariasabb hangú mostani levél nem ismétli meg a politikai vádakat, de arról sem informálja a norvégokat, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal időközben rászállt a civil támogatások közreműködő szervezetekre. A Kehitől a kormányzat kért azonnali fellépést, a hivatal pedig rajtaütésszerű vizsgálatokkal próbálta megszerezni a szervezetek iratanyagait.